Opublikowano 26 Lipca 20206 l Witam. Bawiłem się w kodowanie w sekcji radio kodowanie vcds. Mam nagłośnienie bang & olufsen. Konkretnie chciałem uaktywnić wejście aux w schowku. Coś pozmieniałem i nie ma dżwięku. Jak dam reset radia w mmi to działa ale potencjometr nie reaguje oraz z kierownicy nie działa sterowanie. Potrzebuję orginalne standardowe kodowanie wpisać w pomocniku kodowania. mmi 2g high
Opublikowano 31 Lipca 20206 l To nie jest scan kolego. To sa 2 kody błedów z roku 2007. Wykonaj Autoscan i wklej tu jego wynik (protokół, plik .txt)
Opublikowano 3 Sierpnia 20206 l Prawie dobrze teraz skopiuj ten cały tekst (wszystko od samej góry do samego dołu) z tego pliku tekstowego i wklej tu.
Opublikowano 4 Sierpnia 20206 l Coś jest nie tak z Twoim vcds i kablem bo nie łączy Ci się z wieloma sterownikami. To po pierwsze. Po drugie z jakiegoś powodu masz w radiu uruchomioną ochronę komponentu co może prowadzić do ograniczenia pewnych funkcji. Jeżeli nie zapisałeś sobie oryginalnego kodowania przed jego zmianą masz teraz następujące możliwości by je przywrócić: 1. Jeżeli masz gdzieś wcześniejszy (starszy) autoscan z tego auta, ktory może kiedyś wykonałeś jest w nim zapisane to stare kodowanie. Kopiujesz je i wklejasz w kodowaniach i jest jak było. 2. Jeżeli nie masz wcześniejszego autoscanu możesz zmiany kodowania odczytać z folderu Debug. VCDS zapisuje tam w tym folderze w pliku tekstowym stare i nowe kodowanie i nr sterownika w którym było zmieniane. Szukaj na dysku C folderu VCDS i w nim folderu Debug. Tam sa te pliki tekstowe. Otwierasz, szukasz odpowiedniego sterownika (radio ma 56, jeżeli tylko tam zmieniałeś). Kopiujesz ten ciąg cyfr kodowania i wklejasz je w ponownym kodowaniu po podłączeniu kabla. 3. Jeżeli to nic nie da to szukanie kogoś kto ściągnie ochrone komponentu z radia lub odrazu do ASO celem ściągnięcia i ponownego fabrycznego zakodowania. Edytowane 7 Sierpnia 20205 l przez Muskel1
Opublikowano 6 Sierpnia 20206 l Autor Ok sprawdzę w wolnej chwili. Łączy się z wszystkimi komponentami tylko scan był robiony na zgaszonym silniku, bo obecnie auto stoi na kanale czekam na downpipa jak przyjdzie I przy okazji konserwację podwozia robię. Dzięki wielkie za info.
Opublikowano 6 Sierpnia 20206 l Silnik nie musi chodzić. Zapłon musi być tylko włączony i był bo w przeciwnym razie by się w ogóle nie połączył i nie dało by sie zrobić autoscanu.
Opublikowano 8 Sierpnia 20205 l Autor Tak. A pytanie da się spolszczenie wgrać,bo nie da się uaktywnić zielonego menu vcds.
Opublikowano 8 Sierpnia 20205 l Zielone menu jest tylko w mmi. Ty masz radio Symphony z logiką obsługi mmi. Mmi jest w sterowniku 5f którego Ty nie masz i tam się włącza zielone menu.
Opublikowano 8 Sierpnia 20205 l Spolszczenie podejdzie ale sam nie dasz rady wgrać. Poszukaj na allegro chyba sa firmy które to oferuja do radia Concert i Symphony. Koszt jakies 500-600 zł chyba widziałem ostatnio. Edytowane 8 Sierpnia 20205 l przez Muskel1