Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem po dołożeniu drugiego suba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio dodałem wzmacniacz i drugi sub pod oryginalne audio. Wszystko podłączone jak opisane w innych tematach ale jest problem gdy włączę dołożony wzmacniacz (mam na osobnym włączniku) to oryginalny sub zaczyna grac ciszej, ma mniej basu i w sumie wychodzi że te dwa grają słabiej niż oryginalny solo. Zasilanie wzięte z aku masa z śruby a sygnal z kostki od suba tej niebieskiej jak w załączniku (sygnał i masa sygnału) wie ktoś dlaczego tak się dzieje? Dołożony wzmacniacz do peying dwa kanaly w mostku a sub to audio system r08 w 8 litrowej skrzynce

2674533100_1392561881.jpg

Opublikowano
  • Autor

Halo halo pomoże ktoś?

Opublikowano

Sygnał audio jest za słaby na dwa źródła (wynika to z prawa Ohma. Dodatkowe podłączenie zwiększyło rezystancję, w wyniku czego natężenie prądu spadło a za tym moc sygnału). Jakiej średnicy (albo jaki przekrój poprz) i dłości podpiąłeś te przewody sygnałowe z niebieskiej kostki do wzmaka?

Możesz spróbować trochę krótsze (jak najkrótsze jakie się da) i o większym przekroju poprzecznym. To zmniejszy trochę rezystancję i spadek napięcia na przewodach. Jak nie pomoże to dokup sobie konwerter high/low sygnału audio i podepnij go do kabli z oryginalnego suba na jako sygnał high i ten przetworzony dopiero na low sygnał do tego dołożonego wzmaka na wejście input. 

Taki np:

Generuje on także sygnał remote do załączania np. wzmacniacza wiec możesz wtedy ten osobny wyłącznik sobie darować.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Od kostki do wzmacniacza dołożyłem kable rca które mają długość 60cm i mniej się nie da chyba że od kostki pościć zwykle kable i same koncowki rca zalutowac do wzmaka ale już nie będą ekranowane. Pytanie czy to jest istotne w tym wypadku. Ten konwerter hi low rozwiąże problem na 100%? Jeśli tak to poprostu go założę 

Opublikowano

No to rzeczywiście z kablami nic nie osiągniesz. Ten konwerter da rade.

Podpinasz go do kabli które ida z ori wzmaka do suba (tam masz wystarczająco dużo mocy), on zamienia sygnał z high na low i podpinasz do niego rca i ten sygnał dajesz na dołożony wzmak.

Opublikowano
  • Autor

Dobra zamawiam i dam znać czy się udało. Dziękuję za pomoc. 

Opublikowano

Do tego konwertera musisz podciągnąć stałe +12V (z bezpiecznikiem)  i masę. 

Opublikowano
  • Autor

20a bezpiecznik starczy? 

Opublikowano

Za duży. Tak jak do radia wystarczy 10- 15 A 

On tam nie pobiera wielkiej mocy. Możesz go wpiąć w +12V co idzie do wzmaka ten gruby, bo ten dołożony wzmak jak przypuszczam i tak w bagażniku wiec nie bedziesz musiał ciągnąć specjalnie kabla od przodu do tyłu. Tylko bezpiecznik musi być. Sa takie 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Dobra to ta zrobię 

Opublikowano

Coś takiego możesz na szklany bezpiecznik kupić.

Oprawka-bezpiecznika-szklanego-20mm-z-pr
ALLEGRO.PL

Kup teraz na Allegro.pl za 1,39 zł - Oprawka bezpiecznika szklanego...

Albo taki

551158dd48ceab2054418a1dd138
ARCHIWUM.ALLEGRO.PL

Informacje o Oprawa bezpiecznika bezpiecznik na kablu oprawka -...

Tu masz instrukcje obsługi i schemat podłączenia.

Podłącz do prawego kanału w konwerterze. 

Helix_AAC_Installationsinformationen.pdf

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Super, dzięki wielkie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam. Nareszcie udało mi się za to zabrać ale niestety po podpięciu tego konwertera nie ma różnicy. Dalej gdy włączę dodatkowy sub to basu jest o wiele mniej niż tylko na jednym oryginalnym. Jedyne co to fotelem mocniej trzepie ale bas jest słabszy i bardziej jak by twardy? Takie pukanie w pudło kartonowe. Gdy idzie sam sub oryginalny to bas jest przyjemny i w miarę głęboki ale dla mnie za mało dlatego chciałem dołożyć skrzynkę. Przy okazji wygluszyłem bagażnik, tylne boczki i pod kanapa matami bitumicznymi i pianka. Dodam że ten subwoofer miałem w Audi a3 8l w skrzyni 8 litrów i grał dobrze. Jest możliwe że częstotliwości obu subwooferów poprostu się jak by zagłuszają? Naprawdę już nie wiem. Kombinowałem z różnymi ustawieniami i jest kicha. Gdy odłączę oryginalny sub to prawie w ogóle basu nie ma a autem trzęsie. Zauważyłem też że strojąc suba w bagażniku bas jest bardzo dobry z obu subow i ten dołożony też gra dobrze a z przodu lipa co dla mnie jest jakaś magia. Pytałem znajomego i tak samo mówi że w bagażniku gra super a z przodu "pukanie w karton". Ma ktoś jakieś propozycje co z tym fantem zrobić?

Opublikowano

Może masz przesuniencie fazowe o 180°

Czyli bieguny suba sa odwrotnie podłączone nieżeli w głośnikach wtedy przeciwdziałaja na siebie głośniki i sub i znoszą swoje działanie względem siebie. Zamiast wszystkie głośninki razem w tą samą stronę "pchać" membramę do przodu jeden pcha a drugi ją ciągnie. Zamień na próbę kable do suba, plus na minus i minus na plus.