Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 ALT] Wymiana temp. sender

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak wszyscy zapewne wiedzą jeżdżę A4 2.0 benzyna z 2001 roku. Samochód mam od 2 miesięcy więc mogę już śmiało coś o nim powiedzieć.

Zauważyłem że po przejechaniu kilku kilometrów, kiedy silnik się już rozgrzeje, kiedy spuszczam nogę z pedału gazu zaczyna zachowywać sie dziwnie, obroty nie spadają bezpośrednio w dół lecz po kilku sekundach (2-3), czasem nawet silnik dostaje większych obrotów na moment które zaraz spadaj w dół. Ma się wrażenie jakby linka od gazu nie odbijała, lecz jaka linka?? Szczególnie daje się to odczuć przy ruszaniu i zmianie biegów w pośpiechu. Powtarzam że silnik zachowuje się tak wyłącznie wtedy gdy jest już rozgrzany, zimny, zachowuje się ok.

Po zasięgnięciu kilku porad, najwłaściwszą wydaje mi się wina modułu o nazwie "temp. sender", który odpowiedzialny jest za dostarczenie informacji o temperaturze silnika do komputera samochodu, według jednego z moich znajomych jest to bardzo często spotykana usterka w Audi, Passatach itp.

Czy może ktoś miał takie same objawy?

Czy ktoś wie gdzie ten moduł sie znajduje i czy można go wymienić własnymi rękoma, beż pomocy fachowca?

Dzięki,

Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: pre_pl: 28-03-2007, 11:45 ]

żeby wiedzieć o jakim silniku piszesz, wystarczy zastosować drugi punkt regulaminu !

Opublikowano

Czyli czujnik temp cieczy chłodzacej a gdzie jest to nie wiem u mnie w TDI jest na wyjściu z głowicy do chłodnicy

Opublikowano

jeśli chcesz go wymienić:

- zdejmij pokrywę silnika

- wykręć tę rurę zaczynającą się za obudową filtra powietrza (zaraz za przepływomierzem)

ten zaznaczony niebieską kropką to właśnie czujnik

20070328120252yv1.th.png

sorry, że taki mały obrazek (z laptopa). Numer VAG 059 919 501 A (059919501A)

Ale czy to rozwiąże Twój problem ?.... 20.gif