Bpiątal Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 Witam. Po zakupie samochodu okazało się że maglownica cieknie. Wymieniłem maglownice od B5 ale prawdopodobnie innej firmy. Okazało się że pompa wspomagania też jest nieszczelna. Wymieniłem pompę na używkę wspomagania nie było na niskich obrotach. Wymieniłem na nową za prawie 300 zł wspomaganie jest ale po rozgrzaniu płynu (płyn zielony) wspomaganie słabo chodzi. Mechanik powiedział żeby wymienić zbiorniczek i tak zrobiłem dalej bez zmian. (płyn w zbiorniczku wiruje). Mieliście tak co zrobiliście proszę o pomoc.
szpakuziom Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 Pompy z zamienników mają podobno problem z wytwarzaniem ciśnienia, także albo używka dobra, albo regenerowana z dobrej firmy. A jak gazu dodasz, to wspomaganie lekko chodzi na postoju?
Bpiątal Opublikowano 12 Października 2020 Autor Opublikowano 12 Października 2020 Myślę że jest delikatna różnica i oczywiście dużo głośniej wyje
szpakuziom Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) No to jest kilka możliwości w dalszym ciągu, albo wąż wysokiego ciśnienia już rozwarstwiony (zmniejszony przepływ płynu), albo pompa daje za małe ciśnienie (zamienniki z tego słyną, oczywiście jest to podparte opiniami innych Użytkowników), albo to i to... Zakładamy oczywiście, że maglownica 100% sprawna. Edytowane 12 Października 2020 przez szpakuziom
Bpiątal Opublikowano 12 Października 2020 Autor Opublikowano 12 Października 2020 A wiesz może czy wąż idzie prosto od pompy do maglownicy? I jakiej firmy wąż wybrać? I jaki płyn do używanej pompy?
szpakuziom Opublikowano 12 Października 2020 Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) Idzie prosto od pompy, do maglownicy. Ta duża nakrętka na pompie... Co do węża, to tutaj nie jest tak kolorowo, najlepiej kupić oryginalny z ASO, aby mieć pewność i spokój na lata, ale taka przyjemność kosztuje ok. 800-900zł w ASO. Najlepiej znaleźć dawcę, który jeszcze odpala i sprawdzić... Płyn polecają Oryginalny VW ok. 50zł w ASO Powiedz ogólnie, miałeś nieszczelną maglownicę, ale jak ogólnie wspomaganie działało?? Chodziło ciężko i głośno na starej maglownicy? Edytowane 12 Października 2020 przez szpakuziom
Bpiątal Opublikowano 12 Października 2020 Autor Opublikowano 12 Października 2020 Na starej maglownicy było wszystko normalnie paluszkiem na parkingu się kręciło i żadnych dźwięków.
Bpiątal Opublikowano 12 Października 2020 Autor Opublikowano 12 Października 2020 Da się samemu wymienić w niej uszczelnienie?
szpakuziom Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 No to może nowa maglownica coś nie tak... Skoro na starej było ok. Ktoś tam wymieniał kiedyś, ale nie zagłębiałem się w to. Regeneruj starą i przekładaj, powinno być ok
Bpiątal Opublikowano 13 Października 2020 Autor Opublikowano 13 Października 2020 A może to wina że włożyłem zf zamiast koyo czy raczej nie?
mily Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 Jaki płyn zalałeś bo to, że zielony to żadna informacja.
szpakuziom Opublikowano 13 Października 2020 Opublikowano 13 Października 2020 ZF teoretycznie są lepsze przekładnie jak i pompy, ale może też trafić się zepsuta..
Bpiątal Opublikowano 13 Października 2020 Autor Opublikowano 13 Października 2020 No niestety chyba się trafiła, spróbuję uszczelnić swoją i mam nadzieję że będzie jak wcześniej. Dzięki za podpowiedź pozdrawiam.
Bpiątal Opublikowano 13 Października 2020 Autor Opublikowano 13 Października 2020 Jeszcze jedno pytanie. Mogę włożyć pompę z innego silnika np z 2.8 do 1.8?
mily Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) W dniu 13.10.2020 o 13:59, Bpiątal napisał: Febi syntetyczny A co masz napisane na zbiorniczku? "Use only mineral G002000" to dlaczego zalałeś syntetyk?" Ja dureń tez zalałem więc głupio się pytam Przyśpieszając trochę temat, Audi/VW nie produkują już tego płynu, a jako zamiennik dają syntetyczny po czym się okazuje że pompa się na nim zaciera a opiłki dostają się do przekładni i masz wszystko do roboty. Ja tak zrobiłem, miałem dobry układ wszystko działało super i postanowiłem wymienić stary olej który miał co najmniej 5 lat, pojechałem kupiłem ory z Audi i się zaczęło. Chcesz żeby Ci to działało to stosuj olej zgodny z zaleceniem na zbiorniczku, nie bez powodu jest to wyryte wielkimi literami, zalej Febi 6162 (mineralny, biała butelka) lepszym wyborem jest LHM Plus od Citroena i powinno działać, chyba że układ już jest uszkodzony i już masz pozamiatane. Ja swój układ przepłukałem febi a docelowo zalałem citroenem. Edytowane 14 Października 2020 przez mily
Tomas318 Opublikowano 14 Października 2020 Opublikowano 14 Października 2020 Witam regeneruje pompy wspomagania . Pozdrawiam
Bpiątal Opublikowano 16 Października 2020 Autor Opublikowano 16 Października 2020 W dniu 14.10.2020 o 15:50, mily napisał: A co masz napisane na zbiorniczku? "Use only mineral G002000" to dlaczego zalałeś syntetyk?" Ja dureń tez zalałem więc głupio się pytam Przyśpieszając trochę temat, Audi/VW nie produkują już tego płynu, a jako zamiennik dają syntetyczny po czym się okazuje że pompa się na nim zaciera a opiłki dostają się do przekładni i masz wszystko do roboty. Ja tak zrobiłem, miałem dobry układ wszystko działało super i postanowiłem wymienić stary olej który miał co najmniej 5 lat, pojechałem kupiłem ory z Audi i się zaczęło. Chcesz żeby Ci to działało to stosuj olej zgodny z zaleceniem na zbiorniczku, nie bez powodu jest to wyryte wielkimi literami, zalej Febi 6162 (mineralny, biała butelka) lepszym wyborem jest LHM Plus od Citroena i powinno działać, chyba że układ już jest uszkodzony i już masz pozamiatane. Ja swój układ przepłukałem febi a docelowo zalałem citroenem. Witam nawet nie zwróciłem uwagi na zbiorniczek w zimie zaczęła wyć pompa więc szybko poleciałem na cpn i kupiłem pierwszy lepszy mam nadzieję że zmiana pomoże dzięki pozdrawiam
Bpiątal Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Opublikowano 15 Listopada 2020 Wymieniłem przewód ciśnieniowy, przepłukałem układ i zapałem płyn mineralny. Bez zmian czy wymiana zaworu w maglownicy może coś pomóc?
Rekomendowane odpowiedzi