Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

3.0 TDI CDUC 2014 tłumaczenie etykiet/ Labeli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam a4 z silnikiem 3.0 CDUC. Szukam spolszczenia etykiet bądź dobrze opisane etykiety po angielsku do Bordnetza  8K0 907 063 DJ 32 bajty.

Mój vcds 19.6.2 ma spolszczone etykiety ale w kilku bajtach nie mam nic, tzn żadnego opisu oraz żadnych bitów do zaznaczenia. Pobrałem więc najnowszego vcds i skopiowałem z niego labele, niestety większość bitów nie jest opisana nawet po angielsku. 

Czy ktoś posiada labele do tego sterownika bądź ogólnie do tego modelu? Albo skóra mógłbym takowe pobrać. Dzięki i pozdrawiam

IMG_20201015_192325.jpg

IMG_20201017_181647.jpg

Opublikowano

Te BCM tak mają. Nie wszystkie są opisane, nawet po niemiecku. Mam ori VCDS 20.4.2 i nie wszystkie Byte są opisane. Czego szukasz konkretnie?

Opublikowano
  • Autor

Ciężko mi powiedzieć czego dokładnie bo chciałbym wiedzieć w którym bici co mogę ustawić. Np. mam doświetlanie zakrętów halogenem przy skręcie lub przy włączonym kierunkowskazie a nie chce żebym stojąc na światłach z wł. kierunkowskazem świecił mi halogen. Albo chciałbym ustawić aby w pokrętło świateł w pozycji 0 oznaczało że żadne światła zewnętrzne nie świecą. 

Ogólnie chciałbym wiedzieć co co mogę w moim aucie ustawić i to nie tylko w bordnetzu

Opublikowano

Masz Bixy skrętne?

Opublikowano
  • Autor

O panie, tego to nie wiem auto niedawno zakupione. Są bixenony, regulacja wysokości napewno ale czy skrętne to nie wiem. Jak to sprawdzić ?

Opublikowano

Najszybcej sprawdzisz rzucając okiem na lampy. Skrętne mają w lampie dodatkową żarówkę H7 umieszczoną w sposób pozwalający na świecenie w bok. Nie skrętne takiej żarówki nie mają. Żarówki te służą do doświetlania kierunku jazdy, w który zamierzasz skręcić gdy stoisz lub jedziesz wolno albo gdy włączysz dany kierunkowskaz. Być może masz skrętne i to one Ci świecą a nie przeciwmgielne. Funkcja doświetlania zakrętów (czyli ta skrętna) w czasie jazdy realizowana poprzez ruch soczewek na boki. Obie te funkcje  występują tylko w lampach skrętnych i działają tylko w położeniu wyłącznika świateł na "Auto".

20201027_083158.jpg

20201027_084003.jpg

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Tak więc xenony mam skrętne i tak jak mówiłeś, doświetlanie zakrętów występuje w trybie auto poprzez żarówkę H7. 

Zastanawia mnie jednak coś, dzisiaj ściągnąłem vcds w wersji niemieckiej później angielskiej i w żadnej z nich nie ma podpowiedzi do bitów. Wspomniałeś coś o tym że masz podpowiedzi po niemiecku, skąd mogę takie ściągnąć albo czy mógłbyś mi udostępnić swoje labele z vcds-a?

Opublikowano

Właśnie też nie mam. Przeczytaj wyżej. Za szybko czytałeś:wink: Napisałem: "..i nie wszystkie Byte są opisane". 

Niestety nie ma dokładniejszych Label do tych BCM. 

To są jedne z ostatnich BCM, w których stosowano kodowania. Następna generacja już wszystko odbywa się przez adaptacje w kanałach. Może dlatego nie łożono starań by to jakoś porządnie opisać. 

Edytowane przez Muskel1

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Kurcze szkoda bo pewnie sporo można by poustawiać. Spróbuję załatwić coś od serwisanta audi który przerabiał mapy w moim aucie może on ma coś więcej to się podzielę ?

A mógłbyś mi może udostępnić Twój plik 8k0-907-063.clb ? Porobiłem dzisiaj Screenshots każdego bajtu w moim sterowniku, aż w 19 bajtach nie mam możliwości niczego zaznaczyć nie mówiąc już o etykietach. 

Opublikowano

Nie wiem co sobie tymi kodowaniami obiecujesz ale na prawdę nie ma tam nic wielkiego co można uruchomić. Wręcz przeciwnie, jak zaczniesz zmieniać kodowanie w byte 18 odpowiedzialnym za oświetlenie nie przywrócisz już pierwotnego, wtedy tylko wizyta w ASO i parametryzacja sterownika.

8K0-907-063.clb

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Co do 18stki to wiem żeby nie tykać. Nic sobie nie obiecuję po prostu lubię wiedzę. Dziękuję