Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Kierownica powietrza, chłodzenie intercoolera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio zauważyłem, że mój intercooler nie jest w ogóle chłodzony. Brak jest kierownicy powietrza a kratka wlotowa w zderzaku jest pełna. Zderzak był wymieniany, pewnie poprzedni właściciel nie zwrócił na to uwagi. Czy może to powodować odczuwalny spadek mocy i dynamiki auta? Ostatnio miałem problem z seryjnym paskiem AEB. Wprawdzie byłem załadowany ponad 100kg w bagażniku ale nadal lżejszy od paska. Znalazłem na allegro takie coś:

http://allegro.pl/item594752008_audi_a4_intercooler_95_99_wlot.html

Wg danych sprzedającego 8D0 117 339 czyli zgadza się z ETKA. Moje pytanie czy jest to wszystko co będę potrzebował do przywrócenia chłodznia? Dziury w kratce wykonam sam. Otwór tej kierownicy jest wg mnie troche spory, kratka wlotowa jest mniejsza. Czy ktoś z właścicieli AEB może pokazać zdjęcie jak to jest zamontowane ?

Opublikowano

Ja też mam pełną kratkę. Powietrze do icka chyba dochodzi przez otwory w dokładce zderzaka.

Opublikowano
  • Autor

a co z kierownicą, powinna być? Czy coś wtedy da? Zastanawiam się jeszcze nad wycięciem kata, auto ma teraz 215 na budziku. Doładowanie w normie, porównywałem z tym paskiem i manometr zachowuje się podobnie.

Opublikowano

Tez mam pelna kratke a zderzak wiem ze jest na 100% orginaly

Opublikowano

w B6 mam te kratke z wycietymi otworami,po stronie IC-nie wiem,czy w B5 powinno tak byc-moze i tak,ale ja bym zaczal rezac na Twoim miejscu-zawsze to troszke schlodzi powietrze idace do kolektora,a co sie z tym wiaze- delikatnie auto odzyje... :wink4:

Opublikowano
  • Autor

OK, a co z tą kierownicą? Pewno coś daje skoro powinna być. Czy ta z allegro jest kompletna i nic więcej tam nie przychodzi? Chyba to kupię.

Opublikowano

daje to,ze nakierowuje powietrze na IC,z ta czescia z allegro-moze i jest kompletna,ale proponowalbym Ci -jesli juz rezac-to po calosci,cos na ksztalt tunelu(cos takiego jest w B6 i nowszych modelach)

http://cgi.ebay.co.uk/AUDI-INTERCOOLER-INTAKE-DUCT-PLASTIC-P-N-8EO-117-335-K_W0QQitemZ220374378936QQcmdZViewItemQQptZUK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM?hash=item220374378936&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=66%3A2%7C65%3A2%7C39%3A1%7C240%3A1318

poprobowac,zdjac zdezak,pozyczyc odkogos innego taki ''dolot'',moze podejdzie(pomalym dorezaniu elementow)wszystko zalezy juz od Ciebie

Opublikowano
  • Autor

Wg ETKA do AEB przychodzi taka sama kratka jak do diesli, czyli wycięta.

Opublikowano

Wg ETKA do AEB przychodzi taka sama kratka jak do diesli, czyli wycięta.

i ja mam wycieta-szukaj takiej :wink4:
Opublikowano

jezeli chodi o chlodzenie ic (pisze jak to jest w tdi) to tak: kratka w zderzak od tdi, kierownica powietrza od tdi po II lifcie 99-01, i nadkole wentylowane od s4, chyba nic innego ori sie nie wykombinuje, przerabialem to w zwiazku z montazem halogenow