Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

brak mocy, głośniejsza i nie równa praca silnika oraz więcej dymu z wydechu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wita. W przerwie świątecznej moje auto dość długo stało na parkingu (kilka dni), dotąd garażowany. Wczoraj w końcu wyjechałem autem na zakupy. Wszystko było dobrze do momentu gdy podjeżdżając po górkę na lekko ośnieżonym podłożu auto przemieliło i włączyła się trakcja. Gdy już podjechałem i wyłączyła się trakcja nagle zapaliła się żółta kontrolka silnika, auto nagle utraciło nieznacznie moc, zaczęło lekko szarpać i nierówno pracować a w lusterku z wydechu zaczęło mocno dymić spalinami. Stanąłem na poboczu na biegu jałowym. Wskazówka obrotów drgała a przy dodawaniu gazu silnik sprawiał wrażenie jakby się lekko dławił. Miałem tak kiedyś w swoim starym Golfie IV gdy po umyciu silnika dostało się trochę wody na świece ( po wykręceniu i wysuszeniu świec wszystko wróciło do normy). Otworzyłem maskę i wnętrze wydawało się być suche bez żadnych zamoczeń. Silnik za to lekko drżał, mocniej niż zwykle. Przyjechałem do domu i wstawiłem auto do garażu na noc z myślą że mu jakoś przejdzie. Niestety dziś po odpaleniu nadal to samo jedynie co się zmieniło to to że kontrolka silnika nie świeci na stało tylko miga w dłuższych odstępach. Proszę o poradę, oby to nic groźnego bo dbam o auto jedynie raz zdarzyło mi się zostawić go na tak długo na zewnątrz. Może "obraził" się na mnie:eusathink::(:wink4: 

Opublikowano

Witaj, sterownik pewnie złapał jakiś błąd. Podłącz go i zobacz co wyrzucił. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Temat do zamknięcia. Problem rozwiązany. Po podłączeniu do kompa pokazał jeden błąd - "uszkodzenie 4 cylindra".

Wymiana cewki załatwiła sprawę, dodatkowo wymieniłem świece z przewodami i przy okazji wykąpałem i wyczyściłem przepustnicę z nagaru w benzynie ekstrakcyjnej. Auto zaczęło pracować lepiej niż jak go kupowałem. Dodatkowo zniknął objaw chwilowego uniesienia i opadnięcia wskazówki obrotomierza przy odpaleniu auta. Podobno to częsta bolączka tego modelu. Czuję odczuwalną różnicę w mocy auta, zbiera się lepiej i przyspiesza. Jedyny mankament jaki zauważyłem to ciut większe spalanie (obstawiam, że po usunięciu nagaru z wnętrza przepustnicy jest tego objawem). Całą naprawę zdecydowałem się przeprowadzić sam w swoim garażu i dla zainteresowanych akurat w tym modelu wymiana cewki jest bardzo pracochłonna. Aby się do niej dostać trzeba parę rzeczy wymontować. No i oczywiście bez pomocy drugiej osoby utrudnione jest odpowietrzenie układu chłodzenia. Walczyłem z tym od samego rana do późnego wieczora. Ale jak na amatora mechanika, satysfakcja z naprawy bezcenna.