Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B7 1.8t BFB - problem skrzynia ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pacjent a4 b7 1.8t BFB 2006r skrzynia biegów HDF - 5b, 200 tyś przebiegu, po mapie na ok 200 km

Na wstępie dodam,że czytalem forum i odwiedziłem kilku mechaników a problemu dalej rozwiązać nie moge.

Mianowicie borykam się z dziwnym huczeniem w aucie przy prędkości około 50/70/100 km/h im szybciej się jedzie tym z wiekszą czestotliwością huczy

Ciężko stwierdzić skąd dochodzi odgłos - prawdopodobnie z przodu.

Wymieniłem obydwa łożyska przednie, tarcze i klocki też(moze z 5 tys przebiegu mają).

Po podniesieniu samochodu i kręceniu kołami nic nie slychać niepokojącego.

Odgłos wystepuje tylko i wyłacznie podczas przyspieszania - muskania gazu w celu utrzymania prędkości, gdy przyspieszam z gazem w podłodze to tego nie slychać, być może inne odgłosy to zagłuszają.

Po wcisnięciu sprzęgła lub wrzuceniu na luz dzwięk ustaje.

Na zakrętach czy na prostej - obojętnie, bo dzwięk jest identyczny.

Skrzynia chodzi płynnie, biegi wchodzą w sumie jak zawsze - nie czuć różnicy, a jeżdze tym autem 3 lata.

Przekładanie kół nic nie pomaga.

Czy spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem ?

Czy te skrzynie HDF mogły być jakieś wadliwe?

Dodam,że czasami sprzegło zaczyna ślizgać( raz na mniej więcej pare tysiecy km), lecz po delikatnym przejechaniu 50 km działa poprawnie - przypaliłem je parę razy.

Opublikowano

Cześć . Piszesz

" Po wcisnięciu sprzęgła lub wrzuceniu na luz dzwięk ustaje. " i  " Dodam,że czasami sprzegło zaczyna ślizgać( raz na mniej więcej pare tysiecy km), lecz po delikatnym przejechaniu 50 km działa poprawnie - przypaliłem je parę razy."

Wydaje mi się że kończy ci się Łożysko Oporowe sprzęgła. spacer.png

Łożysko jest dość małe i delikatne jak na swoją funkcję , nie lubi na pewno " strzałów " i to z podniesioną mocą silnika. Tak jak napisałem WYDAJE MI SIĘ . ALE oczywiście żeby być pewnym trzeba by było zdjąć skrzynię biegów żeby to ocenić . Inaczej pewnie się nie da tego wyczuć, chyba że się rozpadnie w pył. Miałem kiedyś taki przypadek a Audi A3 8l ( oczywiście inny silnik i skrzynia a samo łożysko też inne i inaczej mocowane niż u ciebie ) , gdy sprzęgło było wciśnięte była cisza ale jak już się puściło to skrzynia rzęziła i tłukła jakby ktoś tam kilka kluczy wrzucił . 

Gdyby to było to łożysko to tylko podpowiem Ci że jak będziesz kupował to szukaj takiego jak masz ( chodzi mi o wzór łożyska ) ALE do samochodu z większym silnikiem - MOCĄ silnika.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie ogolnie chodzi o to że skrzynia śmiga bez zarzutów, ale tak jak mówisz że to może być to łożysko

W dniu 5.05.2020 o 17:20, przem8 napisał:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

czy ma ktoś może inny pomysł?