Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana skrzyni w 1.8T BEX 6 biegów na 6 biegów z 2.0T co tak naprawdę potrzeba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ponieważ i mnie dotyczy problem z szumiącą skrzynią GEA w BEX-ie a skrzyń GEA/HES praktycznie nie ma a jeśli są też szumią pewnie.  Postanowiłem naprawić swoją skrzynię, dla potomnych wszystko jest do kupienia oprócz dwóch łożysk igiełkowych w wprasowanych do korpusu skrzyni biegów. Wg ASO już niedostępne.

Przestrzegam również przed skrzyniami regenerowanymi. Niby wszystko w środku nowe ale tych łożysk tez nie posiadają. Dlatego chyba zakup bezsensowny. Dlatego tez pojawiły się 2 opcje quattro lub swap skrzyni na taką z B7. Ze względu na koszty skłoniłem się aby wrzucić skrzynię z b7.

Kolega BUULEE rozpoczął temat swapu w b7 ze skrzyni 5 na skrzynie 6. Pojawiły się tam szczątkowe odpowiedzi co i jak w temacie b6 z 6 biegami. Ale jeśli to możliwe zbierzmy w tym temacie info co potrzeba aby przeszczepić skrzynie z b6 6 biegów na skrzynie z b7 6 biegów. 

Więc z tego co doczytałem. 

- skrzynia z b7 GVC lub GVD ktoś może wypowie się jak z ich trwałością w odniesieniu do GEA i HES. 

- łapa skrzyni czy Dwumasa/ sprzęgło/wyprzęglik trzeba zmieniać do nowej łapy?

- cięgna wybieraka ale nie jest napisane czy sam wybierak między b6 a b7 się różni oczywiście oba 6b. 

- łapa skrzyni jakiś numer która łapa lub zdjęcie poglądowe. 

- jak jest z czujnikiem prędkości w b6 trzeba to sprawdzać czy wszystkie b6 są bez czujnika prędkości w skrzyni. 

Może ktoś kto ma w tym doświadczenie opisze aby przy wymianie ograniczyć postój auta do minimum. 

Opublikowano

Skrzynia, wybierak, lapa poduszki i poducha jesli mowa o GVC/GVD (Oska) :)

Lape zaraz podrzuce jaka trzeba, a co do czujnika to u Ciebie jest juz po ABSie takze nie martwisz sie tym

Opublikowano
  • Autor
45 minut temu, DivaynEays napisał:

Skrzynia, wybierak, lapa poduszki i poducha jesli mowa o GVC/GVD (Oska) :)

Lape zaraz podrzuce jaka trzeba, a co do czujnika to u Ciebie jest juz po ABSie takze nie martwisz sie tym

Tak mowa o ośce. 

Skrzynie udało mi się juz kupić z bardzo małym przebiegeim wieć połowa sukcesu. 

Większe zmartwienie teraz reszta bo niestety sprzedajacy nie miał wybieraka łap ani poduchy. 

Jeśli możesz podrzuć numery jakie masz. czy wybierak każdy podejdzie z 2.0TFSI ? 

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem czy nie popełniłem wielkiego błędu i zakupiłem wybierak 

o numerze 8E0 711 055 R ( kolega pisał że wybierak 8E0 711 055 L lub P) 

Wg ETKI R jest zamiennikiem L wycofanego w 2013 roku. Jak to złożę i zadziała to będzie wielki cud:)

I jeśli mogę zapytać. Sprzęgło i dwumas zostają z bex-a? mimo , że skrzynia GVD ma inną łapę sprzegła?

Edytowane przez krzys139

Opublikowano
4 godziny temu, krzys139 napisał:

Nie wiem czy nie popełniłem wielkiego błędu i zakupiłem wybierak 

o numerze 8E0 711 055 R ( kolega pisał że wybierak 8E0 711 055 L lub P) 

Wg ETKI R jest zamiennikiem L wycofanego w 2013 roku. Jak to złożę i zadziała to będzie wielki cud:)

I jeśli mogę zapytać. Sprzęgło i dwumas zostają z bex-a? mimo , że skrzynia GVD ma inną łapę sprzegła?

sprzeglo moze zostac.

Opublikowano
9 godzin temu, krzys139 napisał:

Tak mowa o ośce. 

Skrzynie udało mi się juz kupić z bardzo małym przebiegeim wieć połowa sukcesu. 

Większe zmartwienie teraz reszta bo niestety sprzedajacy nie miał wybieraka łap ani poduchy. 

Jeśli możesz podrzuć numery jakie masz. czy wybierak każdy podejdzie z 2.0TFSI ? 

8E0 399 115 P

Opublikowano
  • Autor
15 godzin temu, DivaynEays napisał:

8E0 399 115 P

Czyli jest skrzynia, może będzie wybierak jak dotrze. 

Ten numer który podałeś to numer łapy mocowania aluminiowej a do niej przykrecana jest poduszka. 

Zapożyczyłem zdjęcie. Jak będę miał jeszcze ta łapę z poduszką to już wszystko co się zmienia?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc. 

24f1c697437390b6ac2dd40489c1.jpg