Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wymiana kostki stacyjki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam - ostatni coś mi nie chciało auto złapać zapłonu - na początku myślałem że rozrusznik, ale jak by siadał to były by jakieś oznaki a tu siadam do auta kontrolki się zapalają, przekręcam kluczyk a tu cisza i tak pare razy i dałem spokój - wieczorem poszedłem jeszcze raz i jak docisnąłem kluczyk to załapał i tym samym postawiłem diagnozę na uszkodzoną kostkę stacyjki - palił na docisk pare razy, teraz znów pali normalnie ale nie chcę ryzykować i chcę wymienić kostkę i tu pytanie czy muszę ściągać kiere żeby dostać się do stacyjki i co jeszcze muszę rozebrać żeby się tam dostać - nigdy nie wymieniałem kostki, więc proszę o rady

Opublikowano
  • Autor

no fajnie ale cosik ten link nie działa a nie zawsze mam czas na szukanie :good:

kropke nie potrzebnie dałeś na końcu :> dzięki za cynk - można usunąć temat

Opublikowano

No to ja wkleję ci poprawiony: http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t52237.0.html;highlight=immobilizera

Co do wymiany kostki stacyjki, to nie jest tak łatwo.

Niestety trzeba zdejmować kierownicę. :(

A sama kostka występuje w dwóch rodzajach.

Aha, co do samej kostki, to polecam kupić ori, ja teraz mam zamonotwany zamiennik i przez to nie działa mi np. domykanie szyb z kluczyka.

Opublikowano
  • Autor

mówisz kolego że w dwóch rodzajach ? czym się różnią - ja mam od a6 ponoć to samo jest i kiere trójramienną - pewnie będzie trochę inaczej jak na opisie z sama kierą ale nie wielka pewnie różnica - no i po fotach wnioskuje że jak na pierwszy raz to pewnie będzie pare godzin zabawy - ale nic tak nie cieszy jak zrobiona własnoręcznie robota :rolleyes:

Opublikowano

Prawdę mówiąc największy problem to odkręcenie poduchy i kierownicy.

U mnie każdy klucz jest inny.

do poduszki jest TORX

do odkręcenie wieloklinu jest potrzebny jest nasadowy, chyba 22 albo 24

potem jeszcze trzeba odkręcić plastikową osłonę kolumny kluczem ampulowym i śrubokrętem gwiazdkowym.

Jak to zrobisz to ukaze ci się kotka stacyjki (po przeciwnej stronie samej stacyjki). Trzeba zdjąć kostkę z wiązką kabli. Odkręcić (poluzować) 2 śrubki trzymające kostkę stacyjki i ją wyjąć.

Montaż w odwrotnej kolejności

A rodzaje są takie jak

VAG: 4B0905849 http://moto.allegro.pl/item595577752_kostka_stacyjki_audi_a3_a4_a6_a8_passat_golf_bora.html

albo

VAG 4A0 905 849 ; 4AO 905 849 B http://moto.allegro.pl/item603141776_kostka_stacyjki_audi_80_100_a4_a6_a8_v8.html

U mnie jest ten 2 typ, u ciebie pewnie też, ale jak jest naprwawdę dowiesz się dopiero jak zdemontujesz starą.

Opublikowano
  • Autor

no info pierwsza klasa kolego :good: ale mnie nie pocieszyłeś, bo mam tego pierwszego typu - to znaczy ten link

http://moto.allegro.pl/item595577752_kostka_stacyjki_audi_a3_a4_a6_a8_passat_golf_bora.html

i się chyba wkurzę jak rozbiorę i się okaże że to nie ta kostka :baseball: po świętach będe robił, to się okaże i jak temat nie poleci to dam znać jak było - puki co jeszcze raz dziękuję :>

Opublikowano

W moim jest również ten drugi typ, więc 2 pasuje do Twojego Rotter. Ja osobiście zakładałem u siebie "febi". Jak na razie działa berawaryjnie.

Opublikowano
  • Autor

no to mnie pocieszyłeś teraz dla odmiany :decayed: bo już myślałem że się orobię na darmo - no i tak jak pisałem kostka jest niby dedykowana do a-6 z takim numerkiem 4B0905849, no i do innych modeli też idzie ta sama kostka, tak jak i do naszej, czyli wszystko jest gitara :wink4: