Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Swap skrzyni 6b 1,8t bex quattro na 6b z tdi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,  jestem tu nowy i może był już gdzieś taki temat ale dokopac się na internetach takiego tematu w prostym języku to jakaś masakra. 

Do sedna. 

Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem a4 b6 1,8t quattro bex z 2003 roku. Dopiero zaczynam powolne modyfikacje związane z podniesieniem mocy. Narazie auto służy mi na trasy około 1 tys tygodniowo i tu pojawia się mój problem, przeguby wewnętrzne wołają o wymianę ale zastanawiam się nad wymiana skrzyni gdyż jak jadę z prędkością 140 km/h mam 4150 obr/min i jest to dość uciążliwe przy jeździe około 9 h non stop. 

Było by super jakby ktoś znał temat i podpowiedział jaka skrzynie z diesla założyć czy będzie plug&play czy raczej dookoła masa innych rzeczy do wymiany. Mniej więcej jakie koszty. 

Z racji tego że przeguby do wymiany kupię całe półosie chyba że się okaże że przy zmianie skrzyni pójdą inne półosie to się wstrzymam i zrobię wszystko by zminimalizować koszty. 

Proszę o poważne odpowiedzi bez zbędnych docinek. 

Z góry dziękuję za odpowiedzi z racji pracy jako kierowca nie zawsze posiadam internet i moje uczęszczanie na forum może być utrudnione pozdrawiam. 

Opublikowano

Prawdopodobnie skrzynia, wał, dyfer, półosie, chyba, że dobierzesz skrzynie aby reszta podeszła, w co wątpię.  Jak dorwiesz wszystko w komplecie to z 1k plus robocizna.

Tu przykładowe przełożenia skrzyń biegów:

WORKSHOP-MANUALS.COM

A4 Cabriolet Mk2 > Audi Workshop Manuals > Power transmission > 6-speed manual gearbox 02X, four-wheel drive > Technical data > Gearbox identification > Code letters, allocation, transmission ratios...

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie o taką odpowiedź mi chodziło. Konkretną i na temat. Pozdrawiam. 

Opublikowano
13 minut temu, Pawellbl napisał:

Dzięki wielkie o taką odpowiedź mi chodziło. Konkretną i na temat. Pozdrawiam. 

Zapomniałem o wybieraku (nie wiem czy wszystkie będą podchodzić), sprzęgło powinno pasować tylko niektórej skrzynie powinny mieć pierścień dystansowy, z b7 tez podejdą skrzynie i popatrz czy masz czujnik w swojej, ale raczej nie bo chyba od 2003 jest prędkość z abs.

Edytowane przez tass

Opublikowano
19 godzin temu, tass napisał:

Zapomniałem o wybieraku (nie wiem czy wszystkie będą podchodzić), sprzęgło powinno pasować tylko niektórej skrzynie powinny mieć pierścień dystansowy, z b7 tez podejdą skrzynie i popatrz czy masz czujnik w swojej, ale raczej nie bo chyba od 2003 jest prędkość z abs.

Od 06.2002 prędkość czytana jest z abs-u