Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

CAGC - falujące obroty na biegu jałowym, drgania, "dławienie"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry :-)

od jakiegoś czasu walczę (w zasadzie mój mechanik) z 2.0TDi CAGC. Zaczęło się od uczucia "dławienia" na zimnym silniku, przy ok. 40km/h, ale dość szybko to ustępowało i pojawiało się nieregularnie (zwykle po nocnym postoju). Następnie zaobserwowałem falujące obroty i zaczęło telepać budą - błędy: P158800 - zawór magnetyczny łożyska silnika, P201500 - potencjometr klap kolektora ssącego, P106500 - regulacja ciśnienia paliwa. Został wymieniony zawór pompy paliwa i filtr paliwa - obroty były stabilne, ale od czasu do czasu silnik się dławił.

Po krótkim czasie pojawił się kolejny check engine (poza świecącą lampką, silnik pracował normalnie) - wymieniony został kolektor ssący wraz z potencjometrem klap, przeczyszczony egr i przepustnica. Incydentalne delikatne dławienie zostało...

Wczoraj po krótkim postoju i ruszeniu, auto zaczęło się znowu dość mocno dławić, a zaraz potem intensywnie trząść... Mechanik sugeruje diagnostykę w kierunku wtryskiwaczy.

W zeszłym roku wymieniony został rozrząd, poduszki pneumatyczne silnika, serwis olejowy robiony co roku (pomimo niewielkich przebiegów).

Uprzejma prośba o porady, bo zaczynam się bać, że wymienię masę części, zanim dojdziemy istoty problemu :/

Opublikowano

Obstawiał bym zawor na listwie wysokiego ciśnienia. Najlepiej podłączyć kompa i zobaczyc w blokach pomiarowych

Opublikowano
  • Autor

Zostawiłem dzisiaj rano auto u mechanika i przekazałem Twoją sugestię - dziękuję. Sam nie mam vcds'a. Dam znać, co wyszło i czy pomogło ;-)