Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRB] wymiana silnika na inny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim 

Posiadam A4 b7 brb z dpf i na 99% czeka mnie wymiana silnika i zastanawiam się czy może są jakieś inne silniki które będą na zasadzie p&p słyszałem ze brb i bke są bliźniacze ale jak doczytałem bke nie posiadały dpf a brb nie wszystkie ja akurat mam i mam okazje kupić bke w dobrych pieniądzach ale fabrycznie nie posiada dpf i jak to teraz wyglada czy jest sens albo możliwość ? Dodam ze chciałbym zostawić dpf ze względu na to ze był niedawno regenerowany i już niech tam sobie siedzi ?

Opublikowano

A co Ci się w tym brb stało?

Opublikowano
  • Autor

Utrata ciśnienia oleju dźwigienka była źle zamontowana a efektem tego było spalanie oleju, najprawdopodobniej pierscienie  olejowe ale to jedno z wielu między innymi przytarte panewki walka roz.  miękkie szklanki, nieszczelne zawory No i zapewne zajechane panewki wału ale to będę wiedział dopiero jak mechanik rozbierze dół

Opublikowano

A więc wymiana. Jeśli chodzi o silniki bke to występowały w dwóch wersjach. Z dpf i bez.

Jeżeli trafisz na silnik który był z dpfem to możesz zakładać i ogarnie, jeżeli dany silnik nie pracował z dpfem to znaczy że ma inny wałek rozrządu i dpfa nie ogarnie.

Opublikowano
  • Autor

A gdyby tylko zamienić wałek rozrządu ? A co z instalacja czy tam czujnikami No bo u mnie w komputerze można sprawdzić czy dpf jest jak i jego parametry ale pewny nie jestem a gdyby wsadzić bke to czy tez on by widział dpf i współpracował z nim ?

Opublikowano

Same czujniki pd dpf są w puszczce a nie w silniku. 

Opublikowano
  • Autor

Czyli reasumując nie opłaca się wsadzać bke który nie współpracował z dpf  ?

Opublikowano

Nie, bo będziesz musiał kupić nowy wałek.

W podobnych pieniądzach kupisz taki silnik jaki miałeś.

Opublikowano
  • Autor

Okej a wiesz może po czym poznać że silnik brb współpracował z dpf bo akurat nie każdy wychodził z domem,wiele silników pochodzi z demontażu i chciałbym się sam upewnić ze dany silnik jednak będzie taki jak mój niż ufać w ciemno handlarzowi