Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Problem z CB radiem - zakłóca działanie głośnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie tak jak w temacie zamontowalem sobie cb radio marki uniden 520xl i antenke hustlera wszystko fajnie ladnie ale jest problem mam zamontowana w bagazniku skrzynke i wzmak jak zaczynam nadawac to w glosniku od skrzyni sluchac buczenie zaraz jak ino wcisne guzik od gruszki i slychac co mowie :kwasny: co to moze byc????do czego sluzy przelacznik anl i jak ma byc ustawiony w pozycji na dol czy do gory wielkie dzieki za odpowiedzi pozdrawiam i zycze wesolych swiat

Opublikowano

Jeżeli antena jest blisko wzmacniacza/głośnika to niestety jest możliwe, że wpływa negatywnie na działanie instalacji audio.

ANL ma być włączony - dla wyjaśnienia układ filtra ANL (Automatic Noise Limiter) skutecznie eliminuje zakłócenia od układu zapłonowego, silniczków elektrycznych, oraz wyładowań elektrostatycznych i atmosferycznych.

Opublikowano

antene mam na dachu nad klapa bagaznika a wzmak po drugiej stonie bagaznika czyli ten anl moge sobie wlaczyc strasznie mnie denerwuje to ze slychac nadawanie w glosniku a idzie zastosowac jakis filtr????

Opublikowano

Niestety dosyć często się to zdarza przy antenach magnesowych.

Słusznie zauważył lukaszr. Spróbuj oddalić antenę.

Innym wyjściem jest wymiana przewodów od głośnika.

Jeszcze inna możliwość, to wymiana kabla antenowego, na lepszej jakości, z lepszym oplotem.

Niestety ciężko jest bez "organoleptyczności" stwierdzić, co jest przyczyną.

Trzeba po kolei sprawdzać wszystkie mozliwe przyczyny.

Opublikowano

aha dziekuje koledzy a jak wymienie magnesowke na antene na stale przykrecona to juz nie powinno byc tego?? wiec moze lepiej antenke zmienic i dac na klape jakis ladny uchwyt :>