Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ARG] Problem z silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki dziwny problem z silnikiem z którym ni jak nie potrafię sobie poradzić. W momencie kiedy ruszam z pierwszego biegu i po puszczeniu sprzęgła auto samo jedzie, zaznaczę ze nie dodaje wogule gazu. Następnie wrzucam drugi bieg a auto jedzie sobie bez dodania gazu około 20 km na godz. Silnika w żaden sposób na pierwszym i drugim biegu nie mogę zdławić. Wiąże się z tym także większe zużycie paliwa co jest dla mnie bardzo nie korzystne. Może ktoś z Was miał podobny problem lub może wie co może być przyczyna takiego dziwnego zachowania. Wipinałem pod VAG ale nie pokazuje żadnych błędów?? :kwasny:

Opublikowano

Ja myślę, że nie masz żadnego problemu :gwizdanie:

Opublikowano

Ja nie widze w tym nic dziwnego :decayed:.. Jak chcesz go zdławić to wciśnij hamulec bez sprzęgła :kox:

Opublikowano
  • Autor

Nie chodzi mi o zdlawienie silnika tylko bardziej o duze zuzycie paliwa w granicach 13 litrow na 100 km w cyklu mieszanym.A jesli w audi jest tak ze po puszczeniu sprzegla auto jedzie bez zadnych oporow, szarpania to nie mam w takim razie zadnych pytan.

Opublikowano

Tak ma być.

Wsiądź w jakikolwiek inny samochód (nie diesla - inna technika jazdy) to zobaczysz ze możesz jechać bez dodawania gazu i bez sprzęgła ba! możesz ruszać bez dodawania gazu tylko popuszczając sprzęgło...

Kolego kiedy ty zdawałeś prawko ? (może to trochę chamskie pytanie ale mnie na kursie uczyli jeździć bez użycia gazu ...)

u mnie jest tak

1nka - 10km/h

2jka - 20km/h

...

5tka - 50 km/h

Dane bez używania pedału gazu

Opublikowano
  • Autor

Nie mam pojecia jak jest w innych audi doszukuje sie jedynie wiekszego zuzycia paliwa i to wszystko. Poprostu szukam przyczyny bo jak pisalem na Vag-u wszystko wyglada wporzadku. Wiec nie szukam jakiejs podpowiedzi, na pewno nie takiej ile jedzie sie na kolejnym biegu.

Opublikowano

kolego Pit71

A jak okreslisz swoja jazde ? Dynamiczna nie dynamiczna. W tych silnikach (w moim takze) zuzycie paliwa zalezy w 90% od nogi kierowcy.

Jak robisz pomiary i wychodzi ci te 13 L w cyklu mieszanym tzn jakie sa proporcje ? 100 km miasto 100 km poza miastem czy jakos inaczej ?

Moze robisz kruciutkie odleglosci typu 5 - 15 km w jedna strone (przy takich odleglosciach spalanie moze byc takie jak mowisz)

Opublikowano

A jesli w audi jest tak ze po puszczeniu sprzegla auto jedzie bez zadnych oporow, szarpania to nie mam w takim razie zadnych pytan

Tak jest nie tylko w Audi.

Jeśli auto zachowuje się tak jak powinno i na VAGu też jest wszystko OK to wg mnie spalanie zależy tylko o od Twojego stylu jazdy i warunków w jakich się poruszasz...