winerek Posted March 31, 2007 Posted March 31, 2007 Cześć mam mały (chyba mały) problem z ABS. Przy dłuższej jeździe z prędkością 140-160 km/h nie działa ABS, zapala się i świeci cały czas kontrolka od ABS i zaczyna mrygać czerwona kontrolka z wykrzyknikiem w O i okładzinami. Gdy wyłącze silnik i zapalę go z powrotem to jest już oki. Z góry dzięki za odpowiedzi
szogun0 Posted April 1, 2007 Posted April 1, 2007 Nie powie. Różnica w odległościach czujników od tarcz z ząbkami.
bolek4r Posted April 1, 2007 Posted April 1, 2007 Mam identyczny problem. [ Dodano: 01-04-2007, 11:19 ] Z czego ta roznica wynika? zanim zaczal mi sie zapalac abs to mialem problem z hamulcami z tylu grzaly sie
Bartek10 Posted April 9, 2007 Posted April 9, 2007 ja tez mam takie objawy - bylem u mechanika, zeby na komputerze sprawdzil czujniki abs, wykazalo, ze nie dziala prawy przedni - popukal troche i powiedzial, ze moze pomoze - nie pomoglo. Nastepnym razem stwierdzil, ze to modul abs jest uszkodzony. Jednak czy to napewno chodzi o modul? kontrolki abs/asr i wykrzyknik zapalaja sie tylko czasami niezaleznie od predkosci samochodu (czesto na postoju), wylaczenie silnika i ponowne wlaczenie nic tu nie pomaga, czasami gasna podczas jazdy i abs juz dziala - mozna powiedziec, ze czesciej dziala niz nie dziala.
minek Posted April 14, 2007 Posted April 14, 2007 Wlasnie tez mam taki problem tylko u mnie kontrolka zapala sie jak zaczynam jechac. Byl elektryk sprawdzal wszystkie czujniki i nic nie znalazl.
basen Posted April 14, 2007 Posted April 14, 2007 moim zdaiem sa to bledy w sterowniku. sprawdzcie na Vasie co i jak.
Skwaru Posted April 28, 2007 Posted April 28, 2007 Dzisiaj podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka od ABS, zacząłem grzebać przy przednim prawym kole gdyż niedawno wymieniałem gumę na przegubie i pomyślałem, że może coś uszkodziłem. Na pierwszy rzut oka wszystko było ok., wyczyściłem czujnik, ale problem dalej był. Po ponownych oględzinach i włożeniu palca w miejsce czujnika zauważyłem, że siateczka na przegubie lata, co mi się wydało podejrzane. Odkręciłem drugie koło i sprawdziłem jak jest na nim. Okazało się, że siateczka ma się kręcić wraz z przegubem, czyli ma być na nim zaciśnięta a nie latać jak się jej podoba. Poluzowałem śrubę na piaście (klucz 24) i wybiłem lekko przegub tak, że siateczkę miałem prawie na wierzchu. Dokładnie wyczyściłem ja ze smaru i przykleiłem. Potem wszystko złożyłem i ABS działa poprawnie. Czujnik źle z czytywał prędkość, koła dlatego był błąd ABS. Sprawdzacie to u siebie, prawdopodobnie macie ten sam problem. :biggrin:
januszek159 a4 Posted April 29, 2007 Posted April 29, 2007 Nie powie. Różnica w odległościach czujników od tarcz z ząbkami. Zgadzam się w 100%. Maiłem podobene problemy po wymainie tarcz. pierw ABS zapalał się jak tylko ruszyłem po ingerencji przy czujnikach było niby ok, ale się za to zaczął zapalac przy właśnie 140-160km/h kolena regulacja czujników i wreszczie udało się ustawić dobre odstępy i teraz już 3miesiące jest ok. [ Komentarz dodany przez: Iceman: 29-04-2007, 10:54 ] kologo widze ze masz w d..ie regulamin
Recommended Posts