Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Przegub zewnętrzny - użycie podkładki dystansowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu podczas skretu w prawo cos strzelało w prawym kole ( http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t62402.0.html). Kupiłem nowy przegub zewnętrzny LOBRO, pojechałem do mechanika i wymienił. Od tego czasu przejechałem może 2 tys km i znów zaczynam słyszeć z prawej strony podczas skretu strzelanie :confused4: Pamietam, że po wymianie przegubu w zestawie została podkładka dystansowa. Na moje pytanie o konieczność jej uzycia mechanik odparł, iż w moim modelu auta sie jej nie stosuje. Może ktoś to potwierdzić ? Nie chce mi sie wierzyć zeby znów przegub padał :no:

Opublikowano

Zajrzyj pod spód i zobacz czy masz całą osłone przegubu,może jest rozerwana smar wyleciał i przegub pracował bez smaru.I o której podkładce piszesz ,tej pod nakrętke zewnętrzną czy tą co wchodzi na półoś?.

Opublikowano
  • Autor

Zajrzyj pod spód i zobacz czy masz całą osłone przegubu,może jest rozerwana smar wyleciał i przegub pracował bez smaru.

Dzieki za wskazówke, wykluczyłem ta mozliwośc ponieważ przegub był wymieniany miesiac temu. Jak sie okazało, spadła obejma trzymająca osłone przegubu :gwizdanie: Na chwile obecna dolozono smaru i załozono obejme, oby przestało stukac bo inaczej czeka mnie zakup kolejnego przegubu i rozmowa z mechanikiem montującym miesiąc temu nowy przegub :confused4:

Opublikowano

Zależy jak długo jeżdziłeś bez smaru w przegubie.Jeśli krótko to po wcisnięciu smaru będzie chodził ale jak był to długi okres i duże kilometry to nic mu nie pomoże oprócz wymiany,

Opublikowano
  • Autor

Po ponownym zazłożeniu obejmy było odbrze przez 2 dni, dziś stuki znów sie pojawiły :confused4: Patrze pod auto i widze, że osłona znów sie zsuneła :blink: Nie wiem jak to jest mozlwie ale kupowałem przegub lobro ( w komplecie osłona i reszta pierdółek ) i wygląda na to, że przegub ma podtoczenie na osłone a osłona takowego nie ma :rolleyes:

• 2 lata później...
Opublikowano

Sprawdziłem w golfie "budżetową" koncepcję żeby nawalić smaru do stukającego przegubu i wymienić osłonę.

Kolejna osłona szybko się uszkodziła. Wnioskuję z tego że stukający (z luzami/wyrobiony) przegub działa siłami skrętnymi na osłonę, u mnie uszkodził, jak opaska słabo dokręcona może się zsuwać.

Inne podejrzenia:

-nieoryginalna za krótka osłona

-smar na miejscu mocowania opaski (niechlujny montaż)

-przekręcona opaska- zbyt duża siła dokręcenia zniszczone ząbki na płaskowniku opaski, przeskakuje

Absolutnie wszystkie elementy z pudełka muszą trafić do montażu. Brak podkładki spowoduje ruchy osiowe i np. wyrabianie wieloklinu w piaście koła!!!

Opublikowano

Jedź do mechanika masz dwa lata gwarancji na robociznę, koleś odwalił fuszerkę niech teraz naprawia i ponosi koszty.