Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

S-tronic czy się bać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po 11 latach praktycznie bezawaryjnej jazdy B6 1,9TDI ( aktualnie 350 tyś km )auto jest już trochę styrane i trzeba by w końcu wymienić na coś nowszego i pewniejszego na dalsze trasy. Rozglądam się za B9 w TDI z lat 2016-2018 z automatem, ale jak sobie poczytałem forum to jestem przerażony s-tronikiem. Powiedzcie czy te skrzynie się aż tak psują czy to sporadyczne przypadki ? Ceny naprawy przerażają, ciężko znaleźć kogoś kto to dobrze robi, jakaś masakra. Większość samochodów z ogłoszeń w normalnych cenach ma nalatane 150-200tyś km. a ja chcę kupić auto pewne do jazdy, a nie skarbonkę bez dna i stres na drodze. Czy pewniej będzie kupić manuala ?

Opublikowano

Siema
Od niedawna sam jestem posiadaczem B9 z S-tronickiem OCK. Miałem podobne rozterki, ale wyszedłem z założenia, że nie ma co popadać w paranoje. Na fora/filmiki trafiają sztuki z problemami, nie zobaczysz filmiku/wpisu "O jaki piękny niepsujący Stronic". Kwestia jaki odsetek wszystkich skrzyń ma problem, a takich statystyk raczej próżno szukać.
Moja ma 4 lata, 177kkm przebiegu, poleasingowa z jakiejś holenderskiej firmy. Mam pełny przegląd wszystkich wizyt w ASO, które leasing wymagał. Plusem są regularne serwisy zgodne z książka, dzięki czemu mam potwierdzenie wymian oleju w skrzyni co ok 62kkm. Niestety wymian oleju w silniku co ok 32kkm również.... Rozrząd książkowo wymiana dopiero przy 210kkm, ale pracownik w ASO sam mi powiedział, że takie 190kkm to raczej bezpieczny max :) Zostawiłem temat na wiosnę.

Najważniejsze wg mnie to znaleźć sztukę z pewną historią. Po zakupie niezależnie od przebiegu zrobić pełen serwis olejowy.  Upewniając się, że podczas wymiany oleju w skrzyni zostanie też wymieniony olej i filtry w mechatronice. To chyba klucz do bezawaryjności mechatroniki tych skrzyń. Na zestaw sprzęgieł nie masz wpływu, to jest mimo wszystko element eksploatacyjny.

Wydaje mi się że sam musisz ocenić, czy chcesz wygody i kosztów z tym związanych(wymiany oleju, sprzęgieł), czy święty spokój i manuala z drgającym drążkiem :D(przeglądnij pozostałe tematy w tym dziale) Tak czy inaczej musisz się liczyć z tym, że lepiej wyposażone sztuki prędzej znajdziesz z automatem, niż manualem.

PS. Do niedawna jeździłem B7 z niesławnym multitronikiem. Miała wymienioną skrzynie jeszcze w trakcie leasingu, przy 112kkm. Kupiona przez ojca przy 158kkm. Aktualnie ma 320kkm, skrzynia już zrobiła 210kkm i problemu z nią nie było. Lecz trzeba zaznaczyć, że miała wymiany oleju tylko dynamiczne co 60kkm, nie jeździła w trybie emulującym biegi i nie ciągała przyczep. Niby takie zło, a jak dbasz to jednak jest bezawaryjna.

PS2. Mnie bardziej przeraża temat awarii AdBlue, niż skrzyni.

Edytowane przez M4R1O

Opublikowano
Godzinę temu, M4R1O napisał:

Mnie bardziej przeraża temat awarii AdBlue, niż skrzyni.

To nie.problem, można wyłączyc