Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Dziwne objawy grzania się silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

mam pytańko bo w zasadzie to nie wiem co jest??

Samochodzik odpala normalnie potem jak jadę po mieście i w korkach to spoko trzyma 90st ale jak wyjeżdzam na trasę to niedaj boże jak przekroczę 70km/h czyli 2000obr/min!!!Temperatura zaczyna rosnąć i musze zdjąć nogę z gazu wtedy zaczyna ponownie maleć ale baaaardzo powoli. W zasadzie to padło mi wisko więc mymieniłem na nowe, również zbiorniczek mi się rozklejił więć też jest nowy, oczywiście płyn. Chłodnica jest nowa bo wymieniana w zeszłym roku (po 200tys zrobiął się jak sito), termostat sprawdzony normalnie się otwiera etc etc. Jak się zagrzeje i włącze ogrzewanie i wentylator na 4 stopień to ciepło leci jak z włochów zimą czyli szału nie robi a wiadomo w audi jak jest ogrzewanie na mx to można jajka smażyć. Czujniki sprawdziłem są OK (a jest ich trochę). Mam kilka hipotez ale nie wiem czy słuszne.

Pierwsza: padła pompa wody i po przekroczeniu 2000obr/min nie daje już rady płyn nie jest mielony i wzrasta ciśnienie (daj boże)

Druga: zapłach się układ (daj boże) mam nadzieję że nie w głowicy kanaliki

Trzecia: padła uszczelka pod głowicą bo autoko ma już 220tys nakulan (chroń boże od tego)

Czwarta i piąta: problem z nagrzenicą, wymiennikiem (też chroń boże)

szósta: NIE MAM POJĘCIA!!!!

Czy może ktoś mi pomóc chociaż teoretycznie :)

Posdrafiam i czekam na dobre rady :a4fan:

Opublikowano

Wymień termostat i czujnik temperatury, w badania się nie baw bo czasami przynoszą skutek odwrotny :confused4:, kup części oryginalne w serwisie audi i będzie coś wiadomo.

:pali:

Opublikowano
  • Autor

Witka,

wielkie dzięki za zainteresowanie.

Wszystko zostało sprawdzone i okazało się że jednak na szczęście pompa wody siadła uffff:)) tak myślałem i liczyłem po cichu no i okazało się że pompa.

Oczywiście termostat i czujniki zostały wcześniej sprawdzone i są OKI:)

Pozdrawiam

Opublikowano

witam. podepne sie pod temat bo mam podobnie . Moze zaczne od poczatku , wszystko zaczelo sie od tego jak woda zplynela z ukladu chlodzenia (pekniety wezyk) :wallbash:na szczescie zdazylem sie szybko zoorientowac gdy tem skoczyla do ponad 110. Po naprawie owego wezyka temp trzyma na 96stopni a nawet wiecej przy ostrzejszej jezdzie :kwasny: na vagu po wykasowaniu bledow po tygoniu nie pokazalo nic. Wszystkie czujniki ok oprocz 00561 - Mixture Adaptation 15-00 - Adaptation Limit zaobserwowalem wieksze spalanie jutro wymieniam termostat co moze byc jeszcze nie tak? :mysli:

pozdr