Jump to content
IGNORED

[B5 AFN] Problem z nawiewiem i radiem

Recommended Posts

Posted

Witam,

Od tygodnia jestem wydawałoby się szczęśliwym posiadaczem Audi A4 1,9 tdi 110KM, do czasu... Przywiozłem go z niemiec, ze zdjętym paskiem od sprężarki klimatyzacji (jeszcze nie założyłem). Nawiem działał prawidłowo i radio ....do dzisiaj. Uruchomiłem rano samochód i na radiu napis SAFE a nawiew nie działa. Wyświetla się wszystko, słychać pracę jakiś łopatek, przekładni ale nie dmucha. Podłączyłem do komputera i mam następujące błędy:

01272 Motor klapy głównej powietrza – V70

01273 Nawiew świeżego powietrza – V2

00792 Przełącznik ciśnienia klimatyzatora – F29

00532 P1746 Moduł kontroli transmisji – napięcie zasilania (B+) usterka słabej baterii lub złe uziemienie

00532 P1750 Napięcie (B+)

Dodam jeszcze, że wymieniana była pompa wspomagania, wiec może to miało jakiś wpływ na taki stan rzeczy.

ps. to mój pierwszy post tutaj, więc proszę o wyrozumiałość i jednocześnie o pomoc.

Pozdrawiam.

Posted

Jeśli był odpinany akumulator to masz winowajce ostatniego błędu. A jeśli nikt go nie odpinał to słabnie i znacząco spadło jego napięcie.

Na klapki pomoze zrobienie nastawów podstawowych.

Po błędzie presostatu wnioskuję, że masz uszkodzoną sprężarkę klimatyzacji i ktoś odpiął presostat aby nie udało się jej włączyć, co spowodowało by jeszcze większe usterki.

Posted

Dziękuję za odpowiedź, jednak nie wiele mi to mówi. Tzn, że nawiew ( silnik) ma jakieś fizyczne uszkodzenie, czy to tylko kwestia "poprawek" komputera? Akumulatora nikt nie odłączał i pali bardzo dobrze. O sprężarce wiem, pewnie trzeba będzie wymienić.

Pozdrawiam.