Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

S-Tronic - osiąga 4700 rpm w trybie D - czy to normalne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy to normalne, że na biegu 1 i 2 skrzynia w trybie "D" wchodzi na czerwone pole i osiąga ponad 4700rpm? filmik poniżej. W trybie "S" tak wysoko nie kręci. 

Opublikowano

Hej

Z filmiku wynika ze dales "gaz do dechy" - wtedy na moje to raczej normalne. Rozumiem ze jak lekko wciskasz gaz, w trybie D przelacza na niskich obrotach?

Opublikowano
  • Autor

Tak, gaz był w podłodze. Po prostu dziwi mnie fakt, że w trybie "D" wchodzi na czerwone pole, a w trybie "S" tego nie robi. Raczej powinno być odwrotnie :).

Dlatego pytam innych użytkowników S-Tronic, czy ich skrzynia też się tak zachowuje.

Opublikowano

no wydaje sie ciut dziwne, ale na filmiku nie pokazales pierwszego biegu w trybie S. Sprawdzales to kilkukrotnie na S i na D? Czy ten sam dokladnie odcinek itp?

Postaram sie sprawdzic moze dzis i dam znac jak dokladnie u mnie.

Edytowane przez Koalakm

Opublikowano
  • Autor

Racja - nie do końca było to porównywalne. Zrobiłem identyczną próbę dla "D" i "S" na identycznym odcinku drogi - kręci tak samo - nie ma różnicy w przyspieszeniu. Więc nie wiem po co to "S" jest, skoro nie różni się charakterystyką pracy. Ba, z ciekawości sprawdziłem jeszcze tryb "E" (Efficiency) i również jedzie identycznie :). Oczywiście mowa o wciśnięciu gazu do dechy, bo wiadomo - przy "normalnej" jeździe jest różnica pomiędzy "D" i "S".

Ale pytanie pozostaje aktualne - czy Wam też wchodzą obroty na czerwone pole, tak do 4750rpm? Daj znać jak u ciebie wyszło.

Opublikowano

oki sprawdze.

natomiast uwazam ze tu nie ma co sie dziwic, nawet na E, to wiesz sytuacja w ktorej wciskasz gaz do podlogi to najczesciej sytuacji ze chcesz bardzo dynamicznie przyspieszac, szybko ruszyc itp - chodzi o kwestie bezpieczenstwa, auto wtedy musi gnać do przodu na maxa. Jak sam zauwazyles roznica jest jak operujesz gazem "normalnie" wtedy wlasnie widac ze jest inaczej :)

Jak sprawdze dam oczywiscie znac :)

Oglnie poruszalismy juz temat pracy skrzyni tutaj poczytaj

:)

Edytowane przez Koalakm

Opublikowano

skrzynia dziala Ci ok, mam tak samo - ale pedal musi byc mocno w podloge, bo przy wcisnieciu na 3/4 juz zmienia biegi szybciej.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie za sprawdzenie. I też dzięki za link do wątku odnośnie Drive Select - dzięki niemu się dowiedziałem, że z poziomu MMI mogę wyłączyć ten tryb żeglowania/ wolnego koła, co z przyjemnością uczyniłem :).

Opublikowano
11 minut temu, szuwi3 napisał:

Dzięki wielkie za sprawdzenie. I też dzięki za link do wątku odnośnie Drive Select - dzięki niemu się dowiedziałem, że z poziomu MMI mogę wyłączyć ten tryb żeglowania/ wolnego koła, co z przyjemnością uczyniłem :).

nie ma problemu :) Ja ogolnie lubie ten tryb zeglowania :P

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 10.03.2022 o 12:07, szuwi3 napisał:

...dowiedziałem, że z poziomu MMI mogę wyłączyć ten tryb żeglowania/ wolnego koła, co z przyjemnością uczyniłem :).

Farciarz ; ) W polifcie niestety nie ma już takiej możliwości.

Przy okazji, potwierdzam przeciąganie biegów. Zupełnie jest to bez sensu, bo skrzynia powinna w takim przypadku pracować w przedziale maksymalnego momentu, który zaczyna się na pewno przy niższych obrotach. A w ogóle to wqrwia mnie ta skrzynia i nie mogę się z nią dogadać. Na D są na niskie obroty, na S za wysokie. Praktycznie jeżdżę na S, bo na D to jest jakieś nieporozumienie. Poza tym to żeglowanie (masakra) i na dodatek wyłączanie silnika podczas żeglowania (jeszcze większa masakra). Nie mogę się doczekać programu i chyba zrobię to jeszcze na gwarancji.

Opublikowano
17 godzin temu, black70 napisał:

Farciarz ; ) W polifcie niestety nie ma już takiej możliwości.

Przy okazji, potwierdzam przeciąganie biegów. Zupełnie jest to bez sensu, bo skrzynia powinna w takim przypadku pracować w przedziale maksymalnego momentu, który zaczyna się na pewno przy niższych obrotach. A w ogóle to wqrwia mnie ta skrzynia i nie mogę się z nią dogadać. Na D są na niskie obroty, na S za wysokie. Praktycznie jeżdżę na S, bo na D to jest jakieś nieporozumienie. Poza tym to żeglowanie (masakra) i na dodatek wyłączanie silnika podczas żeglowania (jeszcze większa masakra). Nie mogę się doczekać programu i chyba zrobię to jeszcze na gwarancji.

Każdy ma widać inne odczucia. Dla mnie skrzynia działa super. Tryb żeglowania też bardzo sobie chwalę :-):-). Przeciąganie przy wciśnięciu pedału w podłogę uważam za całkiem poprawną reakcje - kwestie bezpieczeństwa.