Gibon91 Opublikowano 15 Maja 2022 Opublikowano 15 Maja 2022 Witam. Prosze o pomoc w zlokalizowaniu połączenia widocznego na schemacie: Chodzi o te 3 połączenia od włącznika świateł hamowania. A18 A24 oraz A154. W którym dokładnie miejscu fizycznie się one znajdują? Tylko to zostało mi do sprawdzenia przed odesłaniem sterownika ABS do ekspertyzy. POZDRAWIAM
pila24 Opublikowano 15 Maja 2022 Opublikowano 15 Maja 2022 (edytowane) Na pewno masz dobry schemat? Tam są 4 piny,wychodzą przewody do wtyczki 17 pin zielonej w słupku A po lewej,a same połączenia są gdzieś w wiązce pomiędzy przełacznikem stopu a tą wtyczką 17 pin(zgrzane ). Szukaj biało-czerwonego i czerwono-czarnego ,przechodzą z 1mm² na 0,22mm². Idź od strony wtyczki. Edytowane 15 Maja 2022 przez pila24
Gibon91 Opublikowano 15 Maja 2022 Autor Opublikowano 15 Maja 2022 Schemat wzięty z Elsy i do tego rocznika. Też się zdziwiłem że są 4 przewody. Tak jak piszesz jest bialoczerwony oraz czarnoczerowny. Przy wtyczce grubsze a przy kostce zielonej cienkie. Pozostałe dwa przewody idą ze skrzynki bezpieczników do wtyczki. Szukam tych połączeń w celu upewnienia się, że przewody nie rozchodzą się gdzieś jeszcze. Prawdopodobnie na tym odcinku mam zwarcie i ABS szaleje tj; wykrzyknik na fisie, brak ABS/ESP oraz prędkościomierza. Na vagu błędy dot. Braku komunikacji z ABS oraz włącznik świateł hamowania zwarcie do plusa. Zostało mi tylko to do sprawdzenia a wiązka od wtyczki idzie gdzieś wgłąb deski rozdzielczej. Za zegarami nic nie ma bo patrzyłem.
pila24 Opublikowano 15 Maja 2022 Opublikowano 15 Maja 2022 (edytowane) Godzinę temu, Gibon91 napisał: Schemat wzięty z Elsy i do tego rocznika. Też się zdziwiłem że są 4 przewody. Tak jak piszesz jest bialoczerwony oraz czarnoczerowny. Przy wtyczce grubsze a przy kostce zielonej cienkie. Pozostałe dwa przewody idą ze skrzynki bezpieczników do wtyczki. Szukam tych połączeń w celu upewnienia się, że przewody nie rozchodzą się gdzieś jeszcze. Prawdopodobnie na tym odcinku mam zwarcie i ABS szaleje tj; wykrzyknik na fisie, brak ABS/ESP oraz prędkościomierza. Na vagu błędy dot. Braku komunikacji z ABS oraz włącznik świateł hamowania zwarcie do plusa. Zostało mi tylko to do sprawdzenia a wiązka od wtyczki idzie gdzieś wgłąb deski rozdzielczej. Za zegarami nic nie ma bo patrzyłem. Przedzwoń przewody od wtyczki sterownika ABS do tej zielonej wtyczki aby wykluczyć zwarcie/przerwę. Czyli 32 do 6 i 37 do 7 czy jest ciągłość i 32 do 37 czy jest zwarcie (przy odpiętym czujniku stopu). Jeżeli jest ok,to możliwe że sterownik ABS pada,wówczas generuje różne błędy. Edytowane 15 Maja 2022 przez pila24
Gibon91 Opublikowano 15 Maja 2022 Autor Opublikowano 15 Maja 2022 35 minut temu, pila24 napisał: Przedzwoń przewody od wtyczki sterownika ABS do tej zielonej wtyczki aby wykluczyć zwarcie/przerwę. Czyli 32 do 6 i 37 do 7 czy jest ciągłość i 32 do 37 czy jest zwarcie (przy odpiętym czujniku stopu). Jeżeli jest ok,to możliwe że sterownik ABS pada,wówczas generuje różne błędy. ABS generuje tylko ten błąd od dłuższego czasu. W dniu dzisiejszym sprawdzałem to o czym piszesz. Oba przewody, między wtyczką przy czujniku a zieloną wtyczka w słupku "A", mają przebicie do plusa. Po przeprowadzeniu dwóch nowych przewodów między wtyczką a zieloną wtyczka w słupku A błąd dalej wyrzuca, dlatego chciałem się upewnić co do tych połączeń z pierwszego posta. Odcinek między ABS a zieloną wtyczka w słupku A jest w porządku.
Rekomendowane odpowiedzi