Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 TDI] Problem z hamulcami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem, jak lekko nacisne na hamulec auto normalnie hamuje czuć duże opóźnienie ale moge wcisnąć pedał do podłogi dopiero czuć opór i dopiero wtedy zaczyna blokować koła. Nie raz jest tak że pedał robi sie już twardy w połowie skoku i tez blokuje koła. Na zgaszonym silniku po 2 pompowaniach pedał jest twardy i pompa nie puszcza. Czy to wina pompy ABS :question:

Opublikowano

A moze sa zapowietrzone :question:

Opublikowano
  • Autor

Napewno nie ostatnio nawet wym wężyki ham i cały ukł był odpowietrzony czasem pedał jest twardszy i wcześniej kończy sie skok pedału ham. Wydaje mi sie jakby przepuszczał któryś zaworek w pompie ABS

Opublikowano

Jaki duży masz przebieg? może być tak że pompa hamulcowa przepuszcza - uszczelki do wyiany lub ma wżery i po prostu nie robi ciśnienia tylko "mieli" płynem.

w takim przypadku z reguły efekt by nie wystepował przy gwałtownym naciśnięciu hamulca.

Opublikowano

Nie chce byc zlym doradca ale mialem ten sam problem w fordzie i przyczyna byla wlasnie pompa :audi:

Opublikowano
  • Autor

jak jest silnik zgaszony to twardnieje pedał i nie opada gdyby uszczelki na pompie padły to by lekko opadał pedał

Opublikowano

niekoniecznie.

objawy są uszczelkek są różne - rozgrzane będą działac dobrze bo są miękkie - najgorzrej powinno być z rana, o ile to uszczelki.

i jak już masz wciśnięty pedał hamulca i trzyma to będzie trzymał.

trudno to opisać uszczelki zaczynają działać przy wzroście ciśnienia bez tego nie są do końca szczelne - mają taki kształt: 'płyn ) strona nacisku'.

i dociskają się do ścianek pompy przy nacisku na pedał i wzroście ciśnienia.

z czasem i uszczelki sie wycierają i pompa pewnie choć ona z reguły od płynu hamulcowego wżerów dostaje. w efekcie ty wciskasz a płyn przelatuje za uszczelki zamiast wytwarzać ciśnienie.

to sa objawy w normalnym układzie.

nie wiem jaką rolę w a4 gra modulator do abs być może też nieszczelność na jego zaworach da podobny efekt. tylko że ta ewentualność jest chyba jeszcze droższa :wink:

Opublikowano
  • Autor

Zauważyłem też coś takiego że jak sie zatrzymam na światłach i trzymam ham to pedał mi lekko ucieka ale auto stoi musze cały czas trzymać noge lekko na pedale to nie wpada ale cisnienie w ukł jest

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem ostatniego posta.

Jak trzymasz hamulec to ci ucieka pedał znaczy leciutko - wolniutko wchodzi w podłoge.

A jednocześnie piszesz że jak lekko trzymasz to nie wpada.

Możesz napisac jak to jest?

Auto na światłach z reguły stoi - hamulce mają zawsze (a szczególnie po 10 alatach jak sa trochu brudne) tarcie same z siebie (gorzej tłoczki odskakują od klocków itp)., więc nawet przy minimalnych tarciu auto sie nie ruszy tak łatwo na światłach.

Opublikowano
  • Autor

jak sie zatrzymam na światłach i tzrymam noge na hamulcu jest oki ale jak zaczne naciskać to pod nie wielką siłą pedał wchodzi lekko w podłoge i jakby ukł był nieszczelny

Opublikowano

Hmm a jestes pewnien że wycieków nie ma?

Płynu nie ubywa?

Choć w tym tempie to już być nie hamował.

Objaw pasuje na uszczelki w pompie (przy więszym ciśnieniu przy hamowaniu trzymają) na postoju jak lekko i wolno ciśniesz to przepuszczają.

Ale w A4 jest jeszcze ABS - i tutaj niestety nie pomogę, bo nie wiem czy nieszczelność w tym układzie elektrycznym da taki efekt. Trzeba by spytac kogoś kto się orientuje jak to działa (choć na zdrowy rozum to musi mieć możliwośc zmniejszania ciśnienia w układzie więc to może być i tego wina)