Jump to content
IGNORED

Komunikat o awarii systemu kierowniczego przy odpalaniu


robek-20
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich

Od niedawna przy odpalaniu pojawia mi się komunikat o awarii układu kierowniczego ( taka czerwona kierownica - komunikat o niesprawnym układzie aby przerwać jazdę)

Dodam,że nie dzieje się to za każdym razem...jakoś tak sporadycznie. Np. dzisiaj pokazał mi się właśnie ten komunikat, próbowałem poruszać kierownicą w lewo i prawo ale stawiała opór więc wyłączyłem zapłon i spróbowałem ponownie. Kierownica się odblokowała ale pojawiła się pomarańczowa kontrolka ECP.

Pojeździłem tak chwile, zgasiłem silnik i przy ponownym odpaleniu już wszystko było ok...ani ECP ani problemu ze wspomaganiem.

Co może być przyczyną - pacjent a4 b8 1.8tfsi rocznik 2014. Myślałem żeby sprawdzić poziom płynu do wspomagania ale nigdzie nie mogę namierzyć zbiorniczka, słyszałem ze może być wspomaganie elektryczne.

Ktoś pomoże?? Podpowie co może być przyczyna i jak się z tym uporać, jeszcze nie byłem podpiąć pod kompa na razie chce się cokolwiek dowiedzieć co się dzieje.

Z góry dzięki i pozdro

Link to comment
Share on other sites

Polifty nie mają płynu bo układ jest elektryczny a nie hydrauliczny. Bez podpięcia pod kompa i pełnego autoscanu to wróżenie a nie diagnozowanie.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 26.08.2022 o 10:20, Muskel1 napisał:

 

 

Polifty nie mają płynu bo układ jest elektryczny a nie hydrauliczny. Bez podpięcia pod kompa i pełnego autoscanu to wróżenie a nie diagnozowanie.

 

Jutro jadę na podpięcie pod komputer i może coś więcej będę wiedział.

Po wstępnej rozmowie z mechanikiem powiedział że coś powoli się tam kończy jakiś moduł może. Ale obawiam mnie jedno,że ta kontrolka pojawia się sporadycznie i po którymś z rzędu odpaleniu gaśnie i auto odpala. Np ostatnio zaparkowałem pod sklepem po powrocie auto już nie odpaliło i pojawił się właśnie czerwony komunikat o awarii układu kierowniczego,próbowałem wiele razy i nic dopiero po odłączeniu klemy na chwilę za jakiś czas zaskoczyło i pali normalnie a pozostała jedynie kontrolka o braku płynu chłodzącego gdzie zbiorniczek mam pełny, i nie wiem czy wykaże to jakiś błąd w kompie teraz jak kontrolka się nie świeci czy będę musiał zaczekać aż problem pojawi się ponownie, masakra jakaś aż strach jechać gdzieś bo nie wiem kiedy dalej mi nie odpali

Link to comment
Share on other sites

Powinien być zapisany błąd w sterowniku.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 13.09.2022 o 16:02, Muskel1 napisał:

Powinien być zapisany błąd w sterowniku.

- J500 jednostka kontroli wspomagania kierownicy

- kod 1309 w gateway centrum kanu

- 051D - sterownik wspomagania kierownicy Brak sygnału

- 0414 - sterownik błąd kodowania

 

Coś takiego wyszło po podpięciu kompa. Coś poważnego mogą oznaczać te błędy??

Nie można było się połączyć bezpośrednio ze wspomaganiem i mechanik mówił że mogą być zabrudzone kostki ale żeby do nich się dostać trzeba auto na kanał więc umówioną mam wizytę i ciekawe co wyjdzie

Link to comment
Share on other sites

Wrzuc pełny autoscan a nie urywki.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...