Tposejdon Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Witam .. mam takie pytanie zna ktos parametry i wymiary krzyżaków na wale napędowym w B5 Avant Quattro silnik 1,9 TDI 110 KM.. manual. czy wogóle dostanie sie same krzyżaki czy mozna jakies uniwersalki dobrac na wymiar?
rav Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Witam Wał kardana jest jedną integralną częścia - nie da sie tam chyba wymienić samych krzyżaków. _________________ Pozdrawiam Rafał
Doman13 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Panowie może któryś zapoda rysunek z etki tego napędu, wtedy można by zobaczyć co tam się da wymienić.
rav Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Witam Panowie może któryś zapoda rysunek z etki tego napędu, wtedy można by zobaczyć co tam się da wymienić. Proszę bardzo "Normalnie" nic w nim nie wymienisz, no chyba że cały ___________________ Pozdrawiam Rafał
Doman13 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Tposejdon, widzę że w Twoim przypadku jest jedna podpora z łożyskiem. Trzeba to łożysko sprawdzić czy to jego nie słychać. Gdzieś na forum jest opis jak sprawdzić czy wał kardana jest dobry. Poszukam to go zapodam. ---------------------------------------------------- znalazłem to: Jak wibruje/huczy na 4/5 tak przy ok 100km/h to podpora wału. Tylne przeguby lub zęby na półosiach się wyrabiają. Tych przegubów się nigdy nie wymienia i po dużym przebiegu się poprostu wyrabiają. Wał podczas jakiejkolwiek wymiany np. przegubów krzyżakowych należy składać dokładnie tak samo gdyż wał jest wyważany i może tu jest błąd ktoś źle złożył wał i wał ma bicie. ten wątek jest interesujący: http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t6931.0.html;highlight=quattro poza tym tutaj Norbi pisze że wymieniał podporę wału (która jest podobno nierozbieralna) http://www.a4-klub.pl/smf/b5_abc_dziwne_zachowanie_quattro-t41273.0.html;msg471784#msg471784 A w ogóle to trzeba obsłuchać to Twoje auto od spodu jak będzie na 5 biegu. Wtedy powinno być słychać gdzie mu dolega. Najpierw dokładna diagnoza a później wymiana. Jak coś to pomogę.
Tposejdon Opublikowano 1 Maja 2009 Autor Opublikowano 1 Maja 2009 Dzieki panowie.. Doman13 no własni etez tą podpore podejżewam az tego co wiem to ją sie cała wymienia bo awet na allegro jest do kupienia bez problemów także jest robieralne... trzeba to dobrze zbadac tylk jak zwykle problem czasu i miejsca bo garaż mam zawalony tak ze sie taczką narazie nie wiedzie a co dopiero autkiem.. jak cos wymyśłe gdzie tu wjechac to sie zabiore za to.. puki co musze to rozbadac od strony teoretycznej.
Doman13 Opublikowano 2 Maja 2009 Opublikowano 2 Maja 2009 najprościej Ci będzie podjechać do mechaniora na podnośnik i niech on zdiagnozuje co się tam tłucze.
Tposejdon Opublikowano 3 Maja 2009 Autor Opublikowano 3 Maja 2009 No własnie tylko trzeba by takiego co sie zna na rzeczy co jest obeznany w Quattro
pejsyk Opublikowano 6 Maja 2009 Opublikowano 6 Maja 2009 Witam, Wał jest w pełni rozbieralny i naprawialny, co prawda producent nie oferuje czesci zamiennych ale sa one do dostania na rynku, łozysko podpory to koszt ok 30zł, troche zabawy i po krzyku- przerabiałem temat u siebie, pozdrawiam
Suchy1984 Opublikowano 6 Maja 2009 Opublikowano 6 Maja 2009 Podpora podchodzi od Forda Transita są 2 rodzaje ale nie pamiętam która, różnią sie średnicą łożyska ale chyba ta co 32 mm ...
omario Opublikowano 13 Czerwca 2009 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Witam panowie.... toche puzno ale dolacze sie do tematu gdyz w mojej niuni ostatnio zauwazylem podczas ruszania delikatny "luz"dzis wszedlem pod auto i zauwazylem ze jest ok 5 milimetrow luzu na wale .... jednak nie wiem czy nie ma wogole luzu miedzy walem i skarzynia oraz walem i dyfrem???? moze moglibyscie mi pomoc??? dzieki za wszelkie sugestie
wyder Opublikowano 29 Października 2010 Opublikowano 29 Października 2010 ty masz 5, mój na zablokowanej skrzyni, przy kręceniu w okolicach torsenu ma 20mm odkręcenia...
Rekomendowane odpowiedzi