Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 APU] Problem z uruchomieniem ciepłego silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

siedze kilka dni na forum i w sumie jednoznacznych odpowiedzi na mój problem z moja bryczką nie znalazlem .

Mianowicie jest problem z odpaleniem ciepłego silnika np gdy postoi koło 20 min zaczyna turkotać i gaśnie i tak kilka razy dopiero jak sie go przygazuje to zaskoczy co jest ? czy przepustnica zabrudzona ?, czy czujnik temperatury sam juz nie wiem a vag nic nie pkazał wiecie o co chodzi????

Opublikowano

mam to samo bede zmienial swieczki i sadze ze pomoże.....

Opublikowano

Leją wtryski, zmień czujnik temperatury.

Zdrówka :hi:

Opublikowano
  • Autor

ale co to ma wspólnego z czujnikiem temperatury ja mam niebieski 4-pinowy ?

czemu może być do wymiany ?

Opublikowano

Podaje że jest zimno jak jest ciepło i silnik dostaje dużą dawkę paliwa, a więc nie chce zapalić jak jest ciepły. Mogą byc także nieszczelne wtryski i troche puszczaja za dużo paliwa. Zacznij od czujnika.

Zdrówka :hi:

Opublikowano
  • Autor

acha to może na początek tak też zrobię ...

a czy można sprawdzić czy faktycznie ten czujnik jest uszkodzony ? może go wypiąć i odpalić silnik ?

kurcze w ciągu 2-tyg byłem 4 razy na vagu i nic nie pokazał czy to też może być wina np pompy wtryskowej ?

Pozdrawiam ..

Opublikowano

Ale Ty nie masz pompy wtryskowej tylko paliwa ktora podaje cisnienie na reduktor a pozniej wtryski odpowiadaja za podanie paliwa.

Ja na poczatek nie wymienialbym zupelnie nic. Jezdzisz na VAG-a i co? Vagiem mozna sprawdzic czujniki temperatury, kazdy z osobna, precyzyjnie i dokladnie. Jest ich w samochodzie okolo 4 a czasem nawet 6 w zaleznosci od motorowni. Te ktorych wskazan nie widzisz na zegarach sprawdzasz VAGiem i widzisz czy pomiar jest prawidlowy porownujac z odczytem innych. Tylko do tego potrzebna jest odpowiednia wiedza ( ktory blok czyta ktory czujnik itd ) a nie tylko umiejetnosc czytania bledow :gwizdanie:

Przede wszystkim musisz dobrze zdiagnozowac usterke. Jezeli jakis czujnik jest walniety to odczyt bledow VAgiem nic nie pokaze bo znaczyloby, ze dany czujnik jest zniszczony.... a przeciez moze przeklamywac o 30 stopni - dla komputera pokladowego to wciaz jest odczyt!

Swoja droga, ze ja mialem identyczne objawy przy dziurze w dolocie... to smieszne ale mechanicy chcieli mi wymienic wszystkie czujniki temperatury, przepustnice, wtryski itd. Jak moj nadworny mechanik robil rozrzad to przy odbiorze samochodu kazal mi wsiasc i odpalic goracy silnik. Ku mojemu zdziwieniu odpalil bez problemu. Pozniej pokazal mi gumowa czesc dolotu - dziura byla w takim miejscu, ze raz bral lewe powietrze a raz nie dlatego ciezko bylo ustalic przyczyne usterki...

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

Swoja droga, ze ja mialem identyczne objawy przy dziurze w dolocie... to smieszne ale mechanicy chcieli mi wymienic wszystkie czujniki temperatury, przepustnice, wtryski itd. Jak moj nadworny mechanik robil rozrzad to przy odbiorze samochodu kazal mi wsiasc i odpalic goracy silnik. Ku mojemu zdziwieniu odpalil bez problemu. Pozniej pokazal mi gumowa czesc dolotu - dziura byla w takim miejscu, ze raz bral lewe powietrze a raz nie dlatego ciezko bylo ustalic przyczyne usterki...

Pozdrawiam :hi:

Trzy miesiące temu miałem podobny problem. Przyczyną była dziura w przewodzie podciśnienia od serwa hamulców - zasysało nią lewe powietrze - czyli w praktyce nieszczelny dolot. Z tym że VAG pokazywał błędy związane ze zbyt dużą ilością powietrza/ubogą mieszanką. Po wymianie przewodu oczywiście problem zniknął. Zacząłbym od sprawdzenia szczelności dolotu i przewodów z nim związanych, potem czujnika G62, potem regulatora ciśnienia paliwa... na razie nie mam więcej pomysłów.

Opublikowano
  • Autor

to wymienię na początek ten czujnik oczywiście na ori .. :good:

Dzięki i Pozdra :)wiam

Opublikowano

to wymienię na początek ten czujnik oczywiście na ori .. :good:

Dzięki i Pozdra :)wiam

Nie no czlowieku, nic nie wymieniaj na poczatek TYLKO ZDIAGNOZUJ usterke bo tak naprawde to nie wiesz co jest zepsute i mozesz wymienic polowe samochodu a okaze sie, ze to byly zle duszki ktore chowaly sie w popielniczce!

Najpierw wykonaj czynnosci ktore nie wymagaja wkladu finansowego, np sprawdz szczelnosc dolotu. Do tego diagnostyka VAG ( ale nie bezmyslny odczyt bledow!! )

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

No tak . to faktycznie musze znaleźć dobrego mechanika który zdiagnozuje mi vagiem usterkę a nie sprawdzi błędy jak to było dotychczas

Pozdrawiam[br]Dopisany: 08 Maj 2009, 14:04_________________________________________________No więc winowajcą usterki okazał się przepływomierz który był nie oryginalny .Teraz mam do wyboru zakupienie oryginalnego przepływomierza Boscha za 600 zł albo używanego z allegro podobno sprawny i sprawdzony przez Vag com :mysli: za 200-300 zł co o tym myślicie ???

Opublikowano

No tak . to faktycznie musze znaleźć dobrego mechanika który zdiagnozuje mi vagiem usterkę a nie sprawdzi błędy jak to było dotychczas

Pozdrawiam[br]Dopisany: 08 Maj 2009, 14:04_________________________________________________No więc winowajcą usterki okazał się przepływomierz który był nie oryginalny .Teraz mam do wyboru zakupienie oryginalnego przepływomierza Boscha za 600 zł albo używanego z allegro podobno sprawny i sprawdzony przez Vag com :mysli: za 200-300 zł co o tym myślicie ???

Myślę żebyś wziął ten za 600pln.

Opublikowano

Myślę żebyś wziął ten za 600pln.

To dziwne, ale On mysli dokladnie tak jak ja! :kox:

Opublikowano
  • Autor

tak też myślałem ze ori. :> i tak też zrobię normalny z gwarancją a nie używkę na allegro z gwarą rozruchową... Dzięki i Pozdrawiam :hi: