Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BTB] 1.8t Avant Quattro S-Line Ocean Blue Pearl :idealne na daily:

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nadciąga sezon zimowy, więc po kompleksowej konserwacji podwozia, pokusiłem się o odświeżenie i drobne zabezpieczenie nadwozia - powłoki lakierniczej. Zastosowałem twardy wosk od ADBL, który i tak już u mnie leżał na półce, więc wkład finansowy zerowy. Wiem, że efekt nie dorówna profesjonalnej powłoce ceramicznej, lub folii ochronnej, ale zawsze jest do dodatkowa powłoka, która zwiększy właściwości hydrofobowe i wspomoże w utrzymaniu nadwozia samochodu w dobrej kondycji. Efekt jaki jest taki jest, ale jakoś z większym spokojem przyjmuję jesienną deszczową słotę i z uśmiechem wyczekuję zimy :)

Dla podglądu wrzucam kilka zdjęć uchwyconych telefonem z naturalnymi barwami, bez przekolorowana czy obróbki:

1_DSC_0750.thumb.JPG.9d45a348c09a58e09b556fa1b08dcab6.JPG

2_DSC_0741.thumb.JPG.6bca32f8308c2a4cb77c0395440acabe.JPG

3)DSC_0748.thumb.JPG.29f694a80633b2dc6e694f6ec0af41f6.JPG

4_DSC_0744.thumb.JPG.f974d03a32fbcde294e70f632c06d090.JPG

W tym sezonie nie zamierzam już szaleć jeśli chodzi o wydatki na samochód, czy inwestycje. Trochę budżetu pochłonęła solidnie zrobiona konserwacja, ale był to dla mnie priorytet, zachcianki mogą poczekać. Przed zimą planuje wykonać serwis filtrowo olejowy, a po zimie chciałbym odświeżyć wnętrze (pranie tapicerki, detailing plastików). Również zbieram graty na upgrade hamulców - myślę nad 320 z przodu, ale temat też wjedzie po zimie, gdyż obecne tarcze nie są w złej kondycji, a kloców jeszcze trochę zostało.

Opublikowano

Masz jakieś fotki z pracy przy konserwacji?

Opublikowano
W dniu 20.10.2024 o 12:58, DubixPL napisał(a):

Masz jakieś fotki z pracy przy konserwacji?

Nic wiele poza tym, co wrzuciłem w poprzednim poście. Kwestia tego, że ja sam nie babrałem się w tym, tylko temat ogarniał mój znajomy blacharz. Widziałem samochód przed, w trakcie prac i po, ale nie robiłem jakieś szczególnej fotorelacji. Efektu finalnego też nie uwieczniałem, jest tam sporo osłon i w zasadzie nie widzę sensu robienia zdjęć. Elementy dotknięte rudą to były u mnie głównie podłużnice tył i belka tył, czyli miejsca takie, które ciężko było dostrzec przed demontażem całych sanek z zawieszeniem. Do tego błotniki przód i mały purchel przy blendzie klapy bagażnika - klasyka, jak w każdej A4.