Jump to content
IGNORED

2.0 TDI BPW. Nie równa praca zimnego silnika chwile po odpaleniu.

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam wszystkich!

Pacjent to B7 2.0tdi kod silnika bpw.Samochod kupiłem jakieś 2 lata temu i z miesiąca na miesiąc miał problem z rozruchem silnika, ciężko było go odpalić po dłuższym postoju Nie zwlekając zawiozłem auto do mechanika który stwierdził że gniazda pompowtryskiwaczy są wyrobione i same pompki do regeneracji.Dodatkowo zleciłem mu pełną regeneracje glowicy wraz z zrobieniem mosiężnych gniazd pompowtryskiwaczy + regeneracja pompek. Wymieniono wałek rozrzadu, panewki, uszczelnienie silnika, turbosprężarki, EGR. Szpilka rozrzadu i sam kompletny rozrząd wymieniony. Problem zaczyna znów powracać gdy temperatury spadną w nocy do ok 16 stopni silnik zapali od razu ale działa przez 2-3 sekundy bardzo nie równo tak jakby nie palił na jeden cylinder ale po chwili wszystko wraca do normy. Po zgaszeniu o ponownym rozruchu jest wszystko ok. Przez cały dzień użytkowania rozruch silnika w normie, podczas jazdy brak spadków mocy czy czarnego dymu z wydechu. Niestety nie mam możliwości podłączenia auta pod komputer z VCDS ale może ktoś z was spotkał się z takim problemem i zna rozwiązanie.

Edited by haxu
Posted

Ja znam, wróć do mechanika z reklamacją, bo mało na to na pewno nie wydałeś a gdzieś popełnił błąd. Niech zacznie od diagnostyki bo może być świeca żarowa a może być coś innego. W ślepo można powiedzieć że motor masz do wymiany, satysfakcjonuje Cię taka odpowiedź?