Jump to content
IGNORED

Błąd epc i skaczącą temperatura w A4 B8 2014r

Recommended Posts

Posted

Witam mam audi a4 b8 2014 1.8 tfsi 170km 

Wczoraj po krótkiej trasie zgasiłem auto i po jakiś 30min odpaliłem ponownie wyskoczył błąd epc i ograniczyło obroty. Ruszyłem w stronę domu ale zauważyłem że temperatura zaczęła rosnąć ponad 90° nawet grubo ponad 100° włączyłem ogrzewanie i troszkę spadła ale cały czas była powyżej 90° wentylator cały czas pracował. Zauważyłem tez ze górny wąż od chlodnicy jest tylko delikatnie cieply a inne aż parzą. W zbiorniczu płynu przy max. Ale też nie widziałem żeby z tych cienkich rureczek które wchodzą do zbiorniczka coś leciało tak jak by nie było obiegu. Rano odpaliłem auto epc nie ma tylko check pojechałem na kompa i wyszedl błąd 17789 i 16987. Oba skasowane i niby okej ale przejechałem 10km i temperatura znowu delikatnie powyżej 90° wentylator cały czas działa i zapalił się check. Proszę o pomoc.

Posted

Pompa płynu chłodzącego do wymiany. Element ten składa się z 2 części, pompa wody oraz regulatora płynu chłodzącego (bypass). Najprawdopodobniej ten regulator ma usterkę.

PS. Postaraj się w przyszłości wrzucać pełny protokół diagnozy tzw. auto-scan, czyli odczyt błędów ze wszystkich sterowników, a nie tylko kody błędów. Zniechęca to do pomocy jak ktoś ma sobie jeszcze wyszukać co oznaczają kody błędów.

Uzupełnij proszę także prawidłowo profil (kod silnika), będzie wiadomo o jakim tutaj mowa.

Posted

Ok a mógłbyś napisać gdzie ta pompa jest? I czy dużo roboty jest z wymiana takiej pompy? Ew jakiś jej typ był bym wdzięczny bardzo. 

Posted

I tu właśnie pojawia się problem, o którym wyżej pisałem. Kod silnika.

Posted

Przepraszam jeszcze nie poprawilem Cjeb

Posted

Wymianę zalecam zrobić w warsztacie bo będzie potrzebne urządzenie diagnostyczne do odpowietrzenia układu.

Posted

Pompa ma nr 06L121111J kosztuje w ASO ok. 1700 zł.