Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Po dodaniu gazu silnik dusi się i przygasa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, proszę o pomoc bo już kończą mi się pomysły :(

Samochód to Audi a4 1.9 TDi 90KM '95r. a silnik to 1Z w automacie

Problem wygląda tak że silnik na wolnych obrotach pracuje ok, jednak po dodaniu gazu do około 2000, obroty spadają, silnik zaczyna się dławić i przygasać.

Wczoraj zamieniłem wężyk doprowadzający paliwo do pompy na przeźroczysty i okazało się że ciągnie bardzo dużo powietrza wraz z paliwem, znalazłem przyczynę. Wężyk doprowadzający paliwo do filtra paliwa miał od spodu 2 małe dziurki na wylot. Wymieniłem wszystkie wężyki i opaski i teraz powietrza nie ciągnie nic, a nic, a mimo to problem pozostał :(

Wymieniony został rozrząd i ustawiony najlepiej jak umiałem, filtr paliwa i świece żarowe(przy okazji ;P) olej był wymieniany 3000 km temu, wraz z filtrami powietrza i oleju.

Na VAGu oczywiście 0 błędów, a logi statyczne wyglądają tak jak wcześniej kiedy wszystko było ok, czyli nic się nie zmieniło...

Z ciekawości odpinałem wtyczki od przepływki, EGR, N75 i od obrotów wału korbowego i nic się nie zmieniło, w sensie na poprawę, a przy tym ostatnim kopcił strasznie na biało i rzucało silnikiem strasznie :D

Co do rozrządu to pompa zablokowana i wałek też, a znak na kole zamachowym, z racji że to automat i nie ma żadnego znaku na obudowie, ustawiłem tak że jest w lewym rogu pół 0 widać,a pół nie...

Proszę pomóżcie bo już kończą mi się pomysły co to może być :(

Opublikowano

Trzeba odpowietrzyć dobrze.Jak automat to tym bardziej pompa paliwa może nawalać.

Najlepiej :vaglogi:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

No oczywiście odpowietrzałem już, ale zrobię to dzisiaj kolejny raz, bo palił mi od strzała i ciężko było tak odpowietrzać.

A oto logi statyczne:

59871206.th.jpg

10349267.th.jpg

010rrg.th.jpg

52963579.th.jpg

22738988.th.jpg

15927771.th.jpg

000aqx.th.jpg

Plus Basic Settings (które w 1Z nie wiele dają ;) )

011bs.th.jpg

004bs.th.jpg

003bs.th.jpg

000bs.th.jpg

Co do kąta wtrysku w BS u mnie jest 000 i cały czas tak było, ale palił od kopa więc nie bawiłem się w to na razie.

Edit:

schemat.jpg

Na tym obrazku po prawej stronie, ten u góry jest dla automatu.

Teraz tak, jak patrzę na znak na kole zamachowym od góry to jest idealnie tak jak na obrazku, jednak jak popatrzę bardziej z prawej strony, czyli prostopadle do obudowy to znak jest za daleko o jeden ząbek. Może jednak ustawię go tak bardziej w lewo ??[br]Dopisany: 04 Maj 2009, 10:02_________________________________________________OK po wielu dniach szukania przyczyny znalazłem je, a było ich kilka i stopniowo autko bardziej ożywało :)

Rozrząd był jednak dobrze ustawiony, bo jak się go przestawiło o ząbek to autko już nie paliło.

No więc tak, na początku wężyk który wchodził do filtra paliwa był dziurawy i ciągnął powietrze, co zapowietrzyło pompę i wtryski, po wymianie wężyka i odpowietrzeniu, było dużo lepiej, ale niestety to jeszcze nie było to.

Przy szukaniu nieszczelności przypadkiem napiłem się trochę paliwa i ku mojemu zdziwieniu z ropą to nie miało zbyt wiele wspólnego gdyż smakowało jak woda - przypomniałem sobie że kiedyś tankowałem na takim małym CPNie gdzie mieli bardzo tanią ropę i pewnie z ropą nie miało to zbyt dużo wspólnego, przy okazji samochód stał ponad tydzień i przypuszczam że woda osadziła się na dnie, a ropa wyszła na wierzch i jak spiło ropę to zaczęło ciągnąć wodę.

Po zalaniu baku i dodaniu środka do czyszczenia wtryskiwaczy samochód odzyskał moc i pracował prawie dobrze.

Czasem było wszystko ok, a czasem szarpało co jakiś czas po lekkim zagrzaniu silnika, długo nie mogłem znaleźć przyczyny, ale udało się.

Okazało się że styki w nastawniku które lutowałem kiepską lutownicą puściły, a dokładniej 1 i 3 styk. Kolega zlutował mi wszystkie jeszcze raz porządną lutownicą i wszystko śmiga jak należy :)

Oby jak najdłużej :)