Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B5 1995r. 1.9 TDI 1Z Sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jak w tytule. A4B5 95r. produkcja 01.1995r. więc głęboki przedlift. Oczywiście jedyny słuszny silnik czyli 1.9 TDI 90KM :D przebieg przy zakupie 317kkm
IMG_8837.jpeg.87a993860f3d9a38356aad76a3b484d7.jpeg
Ż wyposazenia auto ma:
- climatronic
- skórkę i elektryczny fotel kierownika

- podłokietnik z przodu i z tyłu
- centralny zamek

- 2 Airbagi
- halogeny
- elektryczne szyby przód i lusterka
- chyba oryginalne Aluski 16tki

Kolorek to LY3K, bordowy, który czasami wpadaj w brąz albo czarny z dystansu patrząc :D

Generalnie w aucie prawie wszystko działa. Z wyposażenia na pewno muszę się przyjrzeć klapie recyrkulacji bo jest mam błąd na VAGu V71 i domyślam się, że to od tej klapy, szyba kierowcy też słabo chodzi i idzie skosem. Ogrzewanie też słabo chodzi więc trzeba pewnie jakieś czujniki poczyścić.

Z tego co zdążyłem już wymienić to oczywiście pakiecik startowy w postaci oleju 5W-40 Motul X-cess z płukanką oraz wszystkie filtry. Posprzątałem też podszybie z dwóch stron bo był tam niezły gnój i szyby parowały. A także zbiorniczek wyrównawczy bo w moim był pęknięty króciec i sączył się płyn powoli:
IMG_8860.jpeg.9d0211cd3f3f5832ec6275622d750a84.jpeg
Dodatkowo wleciało modyfikowane ECU 16bit na ok. 115KM od kolegi MUNIORa z forum audi80.pl i co się okazało: poprzednie ECU było uszkodzone pewnie dlatego, że obudowa komputera była nie przykręcona i dostała się tam woda (komp jest na podszybiu). Po wymianie miałem błąd zaworka N75 i szybka diagnostyka z pomocą ww. kolegi wykazała, że kable do tego zaworka się utleniły. Polutowane i auto zwija asfalt. Jestem serio zaskoczony elastycznością tego silnika bo z każdego biegu od 1200 RPM ciągnie i nie ma turbo dziury. Jeździ mi się tym lepiej niż RAV4 z 2.2 170KM dieslem. Komputer oczywiście przykręciłem jak fabryka przykazała na wszystkie śruby i teraz jest szczelnie. N75 zakupiłem na wszelki wypadek więc wymienię bo ten na aucie jest cały zardzewiały więc wątpię, że działa poprawnie.

W planach mam doprowadzić auto do ładu technicznego czyli: wymiana obydwóch drążków i końcówek, wymiana kompletnych hamulców przód i tył (tarcze, klocki, zaciski i może wrzucę przewody w oplocie), a także opon bo jeśli dobrze odczytałem to te na aucie mają 15 lat :D chyba mam też do wymiany vacuum pompę bo zmierzyłem i na wyjściu z vacuum jest -0.65 bar a powinno być chyba 0.9 z tego co czytałem.

Oprócz tego muszę uzupełnić jakieś plastiki wnętrza bo brakuje no i zadbać o lakier bo niestety ale schodzi klar z maski i dachu.

Edytowane przez serdzio

Opublikowano

powodzenia z nowym  nabytkiem.Ps dalej mu deptaj od niskich obrotów to za długo nim nie pojeżdzisz...

Opublikowano

Mało kto już wstawia swoje tematy z b5, dział na wymarciu, chyba większość przeszła na coś nowszego. Ogólnie to powodzenia w ogarnianiu, niech służy.

Edytowane przez --Rafcio--