Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Różne profile opon (przód/tył) - czy można ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś musiałem wymienić opony z przodu. Wcześniej przód i tył miałem 205/60. Teraz u znajomego założyli mi z przodu 195/65, tył został bez zmian. Czy nie będzie żadnych problemów przez różne średnice kół? Wychodzi, że te z przodu będą około 7mm wyższe.

Opublikowano

Nie przeszkadza. A różnica to 3.75mm a nie 7mm :wink4:

Opublikowano

jesli na przegladzie technicznym sie nikt nie przyczepi??? to powiedzmy ze moze byc ale za granica by takie cos nie przeszlo pozdrawiam

Opublikowano

jesli na przegladzie technicznym sie nikt nie przyczepi??? to powiedzmy ze moze byc ale za granica by takie cos nie przeszlo pozdrawiam

Wiele osób chociażby w Niemczech ma z tyłu szersze felgi i opony niż z przodu i jakoś śmigają :wink4:

Opublikowano

Wiele osób chociażby w Niemczech ma z tyłu szersze felgi i opony niż z przodu i jakoś

śmigają :wink4:

to prawda ale to wszystko musi byc odpowiednio dopasowane i w normie a w dodatku po kazdej takiej modyfikacji obowiazkowy przeglad bo bez papierow ciezko sie wytlumaczyc policji...:)

Opublikowano

Witam

Na przeglądzie nie powinni sie przyczepić w Polsce podobno jest taka norma, że bieżnik i rozmiar opon na 2 kołach przedniej osi musi być taki sam, co do tyłu zasada taka sama. Ale bieżnik i rozmiar opon tylnej osi może być inny niż przedniej.

Ważne jest aby rozmiary opon i rodzaj bieżnika był identyczny na poszczegulnych osiach. (przód, tył)

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

OK. Dzięki Panowie, trochę mnie uspokoiliście mnie :)