Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zakup A4 2.0 TDi DETA - na co zwrócić uwagę

qrak11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

jestem zainteresowany zakupem A4 B9 2.0 TDi 190 KM. Samochód z aktualnym przebiegiem 192 000 km na bieżąco serwisowany. 
Ze względu na znaczną odległość (ok 700 km) przed wyjazdem chciałem sprawdzić wszystkie za i przeciw.  Jego niemiecki właściciel poinformował mnie że ok 80 000 km temu wyskoczył mu błąd silnika  i do dzisiaj nie miał z nim żadnych problemów. Zweryfikowałem powyższą wiadomość w niemieckim serwisie i rzeczywiście w 2021 roku odnotowana jest wizyta podczas której zapisana jest informacja z błędem KEINE LEISTUNG.  Po skasowaniu błędu nie było więcej żadnych historii. Oprócz powyższego błędu w 2020 roku odnotowany był błąd związany z DPF.

Na co szczególnie zwrócić uwagę przed zakupem auta z tym silnikiem. Dotychczas użytkowałem a4 b8 2.0 TDi 140KM  - oprócz problemów z temperaturą silnika i nagrzewnicą nie miałem żadnych problemów z tym silnikiem.

Pozdrawiam

Zwrocic uwage na wibracje podczas jazdy predkosc 65 kmh oraz 90 kmh, sprawdz czy byl wymieniony rozrzad w silniku , sprawdzic czy sprzeglo a mianowice kolodwumasowe.jeszcze zyje czy juz do wymiany , sprawdz maty grzewcze foteli glownie kierowcy , spr korekcje wtryskow  a reszta to juz standard