Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana ECU w A4 B6 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Poprzedni właściciel auta tj. A4 B6 2.0 ALT wyłączył immo w sterowniku (nie znam historii), teraz obecnie chciałbym przywrócić stan fabryczny, i tu pojawia się pytanie, gdyż jeżeli dojdzie do ponownego włączenia immo w ECU to auto przestanie odpalać, a ja będę musiał szukać usterki na własną rękę. 

Na allegro znalazłem tzw. "Zestawy startowe" w których jest stacyjka, licznik i ECU, jeżeli kupię taki zestaw od takiego samego samochodu (wyposażenie) to będzie to działało P&P? Czy oprócz tego będzie trzeba wykonać jeszcze jakieś dodatkowe kodowania? 

Jeszcze pytanie poza konkursem bo nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, czy w sytuacji gdy immo jest wyłączone w ECU możliwe jest zakodowanie klucza do immo czy wymaga to jego włączenia? 

Ewentualnie w jaki sposób można w miarę pewnie zdiagnozować co spowodowało usterkę immo?

Pzdr.

Edytowane przez Dewq

Opublikowano

Kodować musisz pod dany pojazd i wyposażenie.

Jak masz wyłączone immo klucza nie trzeba kodować bo auto odpalisz nawet wkrętakiem.

Opublikowano
  • Autor
52 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Jak masz wyłączone immo klucza nie trzeba kodować bo auto odpalisz nawet wkrętakiem.

O tym doskonale wiem, ale przez wyłączone immo jest błąd w komunikacji klimatyzacji, błąd jaki w niej znalazłem to brak komunikacji z immo, przez co w klimatyzacji działa tylko nawiew na przednią szybę. Przez problem z klimą chciałbym przywrócić immo, a wyczytałem gdzieś że ponowne zakodowanie kluczyków spowoduje że klimatyzacja zacznie normalnie działać, chociaż mi się nie wydaje jeżeli problem z usterką immo leży gdzieś indziej. Stąd też szukanie informacji w jaki sposób można konkretnie zdiagnozować co padło z modułów immo, chyba że po prostu mógł się rozprogramować kluczyk i dlatego auto nie odpalało? A poprzedni właściciel zamiast to sprawdzić po prostu wyłączył immo w ECU.

Opublikowano
8 minut temu, Dewq napisał(a):

Stąd też szukanie informacji w jaki sposób można konkretnie zdiagnozować co padło z modułów immo

Nie można zdiagnozować. Przyczyn może być wiele. EEPROM padł w zegarach lub zegary zostały wymienione lub sterownik silnika został wymieniony lub pastylki w kluczykach padły itd.

Nie znając historii pojazdu można sobie gdybać.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie temat trochę trudny, chyba że ktoś spotkał się z problemem działania klimatyzacji po wyłączeniu immo.

Wszystkie funkcje i sama klima działa bez problemu na zapłonie, po odpaleniu silnika gaśnie, i działa tylko nawiew na 100% na przednią szybę. A w klimatroniku po odczytaniu błędów jest info o braku komunikacji z immo. Czy jest jakaś opcja obejścia/naprawy tego problemu bez grzebania i szukania problemu w immo?

Opublikowano

Sprawdź w sterowniku klimy czy VIN się zgadza, jeżeli nie to przyucz.