Dewq Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja (edytowane) Cześć, Poprzedni właściciel auta tj. A4 B6 2.0 ALT wyłączył immo w sterowniku (nie znam historii), teraz obecnie chciałbym przywrócić stan fabryczny, i tu pojawia się pytanie, gdyż jeżeli dojdzie do ponownego włączenia immo w ECU to auto przestanie odpalać, a ja będę musiał szukać usterki na własną rękę. Na allegro znalazłem tzw. "Zestawy startowe" w których jest stacyjka, licznik i ECU, jeżeli kupię taki zestaw od takiego samego samochodu (wyposażenie) to będzie to działało P&P? Czy oprócz tego będzie trzeba wykonać jeszcze jakieś dodatkowe kodowania? Jeszcze pytanie poza konkursem bo nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, czy w sytuacji gdy immo jest wyłączone w ECU możliwe jest zakodowanie klucza do immo czy wymaga to jego włączenia? Ewentualnie w jaki sposób można w miarę pewnie zdiagnozować co spowodowało usterkę immo? Pzdr. Edytowane 31 Maja przez Dewq
Muskel1 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja Kodować musisz pod dany pojazd i wyposażenie. Jak masz wyłączone immo klucza nie trzeba kodować bo auto odpalisz nawet wkrętakiem.
Dewq Opublikowano 31 Maja Autor Opublikowano 31 Maja 52 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Jak masz wyłączone immo klucza nie trzeba kodować bo auto odpalisz nawet wkrętakiem. O tym doskonale wiem, ale przez wyłączone immo jest błąd w komunikacji klimatyzacji, błąd jaki w niej znalazłem to brak komunikacji z immo, przez co w klimatyzacji działa tylko nawiew na przednią szybę. Przez problem z klimą chciałbym przywrócić immo, a wyczytałem gdzieś że ponowne zakodowanie kluczyków spowoduje że klimatyzacja zacznie normalnie działać, chociaż mi się nie wydaje jeżeli problem z usterką immo leży gdzieś indziej. Stąd też szukanie informacji w jaki sposób można konkretnie zdiagnozować co padło z modułów immo, chyba że po prostu mógł się rozprogramować kluczyk i dlatego auto nie odpalało? A poprzedni właściciel zamiast to sprawdzić po prostu wyłączył immo w ECU.
Muskel1 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja 8 minut temu, Dewq napisał(a): Stąd też szukanie informacji w jaki sposób można konkretnie zdiagnozować co padło z modułów immo Nie można zdiagnozować. Przyczyn może być wiele. EEPROM padł w zegarach lub zegary zostały wymienione lub sterownik silnika został wymieniony lub pastylki w kluczykach padły itd. Nie znając historii pojazdu można sobie gdybać.
Dewq Opublikowano 31 Maja Autor Opublikowano 31 Maja Właśnie temat trochę trudny, chyba że ktoś spotkał się z problemem działania klimatyzacji po wyłączeniu immo. Wszystkie funkcje i sama klima działa bez problemu na zapłonie, po odpaleniu silnika gaśnie, i działa tylko nawiew na 100% na przednią szybę. A w klimatroniku po odczytaniu błędów jest info o braku komunikacji z immo. Czy jest jakaś opcja obejścia/naprawy tego problemu bez grzebania i szukania problemu w immo?
Muskel1 Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja Sprawdź w sterowniku klimy czy VIN się zgadza, jeżeli nie to przyucz.
Rekomendowane odpowiedzi