Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pozycja przednich wycieraczek w A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam pytanie odnośnie pozycji przednich wycieraczek. W innych samochodach nie spotkałem się z czymś takim i nie wiem czy to normalne zachowanie. Mianowicie, zauważyłem, że u mnie występują tak jakby dwie pozycje spoczynkowe wycieraczek:

1 - wycieraczki w spoczynku blisko podszybia

2 - wycieraczki w spoczynku 2-3cm wyżej niż w pozycji 1

Pozycja 1 jak wiadomo jest wtedy, kiedy wycieraczek nie używam, natomiast pozycja 2 występuje w momencie kiedy użyję wycieraczek np. razem ze spryskiwaczem. Po wytarciu szyby chwilę się utrzymują w pozycji 2 i po paru sekundach schodzą na pozycję 1.

W ramach oddzielnego problemu z błędami i elektroniką, mój majster szperał w VCDS i po odebraniu auta zauważyłem, że pozycja 2 już nie występuje, wycieraczki pracują tak jakby "w pełnym zakresie". Czy trzeba je na nowo kodować czy niepotrzebnie się czepiam?

Z góry dzięki.

Rozwiązane przez Muskel1

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Jest to normalne zachowanie. W pozycji spoczynkowej wycieraczki całkiem chowają się pod maskę i nie widać ich z pozycji kierowcy. W momencie gdy czujnik deszczu stwierdzi krople na szybie, zostają uruchomione wycieraczki i po wytarciu szyby ustawiają się w pozycji gotowości. Widać je wtedy na szybie. Gdy deszcz przestanie padać i czujnik deszczu stwierdzi, że szyba jest sucha, wycieraczki po pewnym czasie  przechodzą ze stanu gotowowości w stan spoczynku i chowają się pod maską.

Opublikowano
  • Rozwiązanie
1 godzinę temu, Uksz_ napisał(a):

po odebraniu auta zauważyłem, że pozycja 2 już nie występuje, wycieraczki pracują tak jakby "w pełnym zakresie". Czy trzeba je na nowo kodować czy niepotrzebnie się czepiam?

Jest to zapewne związane z tym, że manetka wycieraczek ustawiona jest na wyłączoną lub na prędkość 1, 2 czy 3.

Stan gotowości wycieraczek działa tylko gdy czujnik deszczu jest aktywny, czyli manetka wycieraczek ustawiona jest w pozycji "Auto".

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Jest to zapewne związane z tym, że manetka wycieraczek ustawiona jest na wyłączoną lub na prędkość 1, 2 czy 3.

Stan gotowości wycieraczek działa tylko gdy czujnik deszczu jest aktywny, czyli manetka wycieraczek ustawiona jest w pozycji "Auto".

Na co dzień manetkę mam ustawioną właśnie na "Auto", ale faktycznie mogłem ją przestawić w pozycję wyłączoną i używać pojedynczego trybu. Sprawdzę jutro, dzięki wielkie za wyjaśnienie. Temat do zamknięcia ;)