ArkadiuS Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca Cześć Zacząłem przyglądać się kondycji mojego DPFa. Pacjent to A4, B8, 2012, CJCB, przebieg 250kkm. Odczyty pokazują prawie 63g popiołu nieusuwalnego. Sama procedura wypalania działa, jednak auto robi krótkie przebiegi przez co nie osiąga temperatur do wypalania. przesyłam logi dynamiczne. Początek odczytów to 3 bieg od 1500-4000obr/min. W jednej z grup odczyt dla czujnika różnicy ciśnień. Zastanawiam się czy już teraz DPF wymaga czyszczenia/regeneracji? Prośba o analizę i informację.
Tomnik Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca (edytowane) "Kondycję" DPF określić można na podstawie czujnika różnicy ciśnień przy teście maksymalnego przyspieszania. Logujesz jednocześnie dane przy przyspieszaniu (100%) od powiedzmy 1500 do 4000 tys. obr/min : -różnicę ciśnienia przekazywanego przez czujnik różnicy ciśnień DPF -objętość przepływu spalin (bodajże w m3/h) -liczba obrotów silnika Na podstawie danych pierwszego z nich można od razu określić, czy filtr stawia już za duży opór. I zdecydować o ewentualnym czyszczeniu. Na Twoim miejscu poddałbym filtr(popiół 0.15 l ) próbie czyszczenia. Godzinę temu, ArkadiuS napisał(a): auto robi krótkie przebiegi przez co nie osiąga temperatur do wypalania. Piszesz o tzw. regeneracji biernej, która to przebiega przy co najmniej 350st C. W silnikach, gdzie katalizator i filtr umiejscowiony jest w jednej "puszce" i dość blisko turbiny, czyli np. Twoje auto, jest to łatwiejsze do osiągnięcia niż tam gdzie kat i filtr to osobne podzespoły. Łatwiejsze ale nie łatwe. Aby spełnić warunki : - nazwijmy to, jazda bardziej dynamiczna -większe obciążenie auta -dłuższa jazda pod wzniesienie W mojej A6 C6 te warunki są b. trudne do spełnienia, nie jestem pewien, czy takie kiedykolwiek widziałem na ekranie laptopa, jeżeli już to przez chwilę. A taka temperatura( co najmniej 350st C) musi zaistnieć przez pewien czas, aby doszło do reg. biernej i niedoliczaniu, czy ubytku sadzy obliczonej. Edytowane 13 Czerwca przez Tomnik
Rekomendowane odpowiedzi