Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Procedura wypalania DPF w A4 B8 2.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej Forumowicze , 

Jestem posiadaczem audi a4 b8 2.0 tdi 143 km 2008r. Auto ma 260kkm przebiegu. Zauważyłem że po kazdym odpaleniu auta i przejechaniu krótkiego odcinka obroty biegu jałowego wzrastają do około 950 i takie zostają przez pewien dystans, ciężko określić jaki ale powiedzmy 10km, po czym wracają na 800. Dzieje się to codziennie a nawet co każde odpalenie auta, temperatura cieczy w normie, moc w normie, akumulator sprawdzony i działa dobrze, z wydechu zero dymu a w pracy silnika nie slychac różnicy, chodzi cicho i nie klekocze. Dodatkowo po zgaszeniu auta zanim obroty spadną chodzi przez parę minut wentylator chłodnicy i to nawet głośno. Powiedzcie proszę co to może być, podejrzewam dpf ale codziennie jeżdżę trasy po 50km i to poza miastem autostradami gdzie obroty silnika niskie nie są. 

Rozwiązane przez luckY102

Opublikowano

Miałem to samo, po każdym przejechaniu nawet głupich kilku kilometrów wypalał się DPF. Pomogło jego czyszczenie

Opublikowano
  • Rozwiązanie
W dniu 18.06.2024 o 21:55, pedropedro napisał(a):

Hej Forumowicze , 

Jestem posiadaczem audi a4 b8 2.0 tdi 143 km 2008r. Auto ma 260kkm przebiegu. Zauważyłem że po kazdym odpaleniu auta i przejechaniu krótkiego odcinka obroty biegu jałowego wzrastają do około 950 i takie zostają przez pewien dystans, ciężko określić jaki ale powiedzmy 10km, po czym wracają na 800. Dzieje się to codziennie a nawet co każde odpalenie auta, temperatura cieczy w normie, moc w normie, akumulator sprawdzony i działa dobrze, z wydechu zero dymu a w pracy silnika nie slychac różnicy, chodzi cicho i nie klekocze. Dodatkowo po zgaszeniu auta zanim obroty spadną chodzi przez parę minut wentylator chłodnicy i to nawet głośno. Powiedzcie proszę co to może być, podejrzewam dpf ale codziennie jeżdżę trasy po 50km i to poza miastem autostradami gdzie obroty silnika niskie nie są. 

Podłącz VCDS bądź inny komputer diagnostyczny i sprawdź ilość popiołu olejowego, jakie są różnice ciśnień. Może czujnik różnicy ciśnień padł. 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 20.06.2024 o 10:30, luckY102 napisał(a):

Podłącz VCDS bądź inny komputer diagnostyczny i sprawdź ilość popiołu olejowego, jakie są różnice ciśnień. Może czujnik różnicy ciśnień padł. 

Dla potomnych - rzeczywiście czujnik padł. Koszt nowego oryginału z wymianą wyszedł za 800 zł plus 150 diagnoza vcds (sam nie posiadam).