Opublikowano 28 Lipca 20242 l Witam pacjent a4 b9 2016 r 2.0 tdi 190 ps Deta 280 tys przebiegu . Chciałbym się zapytać co sądzicie o błędzie sensora nox. zrobiłem przez vcds skan . Objawy to biały osad w wydechu co jakiś czas check engine . Wiem też że DPF już prawie pod korek 89 g sadzy . Rozważam ekologia off i chip ewentualnie regeneracja DPF i wymiana sondy nox jeżeli okaże się że biały osad to nie problem z wtryskiem adblue . Może ktoś miał już takie problemy i pomoże co wyjdzie korzystniej zważając że auto ma już przebieg ale latam głównie trasy
Opublikowano 29 Lipca 20242 l Autor 12 godzin temu, Muskel1 napisał(a): Czujnik Nox do wymiany, dpf do czyszczenia. Orientujesz się czy ktoś to regeneruje ? Wiem że te sondy się często psują i kupować używkę to też loteria . Drugie pytanie czy zapchany DPF + sonda nox może powodować lanie adblue w wydech czy dodatkowo musiałbym wtrysk adblue zweryfikować . Na koniec czy twoim zdaniem warto iść w ekologię off i zrobić chip wyjdzie trochę więcej ale spokój na przyszłość z adblue pompami sterownikami itp.
Opublikowano 29 Lipca 20242 l 6 godzin temu, Dambi49 napisał(a): Orientujesz się czy ktoś to regeneruje ? Nie słyszałem nigdy o czymś takim. 6 godzin temu, Dambi49 napisał(a): Wiem że te sondy się często psują i kupować używkę to też loteria Będziesz musiał wydać pieniądze i kupić nową. Samochód to nie tylko koszt jego zakupu ale także koszta eksploatacji. 6 godzin temu, Dambi49 napisał(a): Drugie pytanie czy zapchany DPF + sonda nox może powodować lanie adblue w wydech Uszkodzony czujnik Nox nie podaje właściwych wartości więc moim zdaniem AdBlue raczej nie zostaje wtryskiwane i powinien pojawić się komunikat z końcowym odliczaniem ile masz jeszcze km do przejechania zanim nie będzie można uruchomić silnika. 6 godzin temu, Dambi49 napisał(a): Na koniec czy twoim zdaniem warto iść w ekologię off Jak już w pierwszej odpowiedzi napisałem, auto to nie tylko koszt jego zakupu. Ekologia jest tam nie od parady i spełnia swoją funkcję. Wycinanie dpfów czy deaktywacja układu oczyszczania spalin jest druciarstwem i egoizmem, których nie popieram.