audico Opublikowano 2 Sierpnia Opublikowano 2 Sierpnia Potrzebuję pomocy w odtworzeniu wiązki do mojej nowej nawigacji w Audi B8 lift. Kupiłem kostkę ISO od nawigacji 8R1035652, wg tematu z forum do 3G BASIC (zdjęcie nr 1). . Moja nawigacja która mam to 8R1035666E (chyba, bo mam na naklejce tylko końcówkę numeru 666e) czyli 3G HIGH. i teraz mam taki problem, że w kupionej kostce są następujące kabelki: zdjęcie numer 2. Wszystko ładnie tylko, że są dwa brązowe .Jeden cienki a drugi grubszy. Natomiast w mojej wiązce są dwa brązowe kable i oba cienkie (zdjęcie nr 3). Pytania: jak to ze sobą połączyć ? czy brakuje w mojej wiązce kabla od masy (grubszy brązowy)/? beżową kostkę w tej ISO już połączyłem kolorami. pozostałych dwóch tj. zielonej i niebieskiej jeszcze nie ruszyłem. To pewnie będzie dalszy etap dyskusji w tym temacie.
RaThek Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Ten cieńszy brązowy powinien iść do wtyczki podłączanej do panelu sterowania multimediami (pokrętło przy wybieraku biegów) na pin nr 8 - sprawdź sobie przejście miernikiem będziesz wiedział który to i to jest że się tak wyrażę masa "podaj dalej" czyli przekazywana do tego panelu. Jeżeli sprawdzisz jej przejście do masy samochodu to powinno być brak. Ma być tylko przejście tak jak wyżej napisałem na pin 8. Co do braku grubego kabla to Ci powiem że jest zagwozdka bo nigdzie na schematach w żadnej wersji rocznikowej/wyposażeniowej nie występuje inny przewód niż 2,5 czyli właśnie taki jak w tej dokupionej wtyczce. Sprawdź miernikiem czy ten drugi cienki przewód ma przejście na masę auta. Jeżeli ma to możesz dla próby na chwilę to podłączyć żeby sprawdzić czy działa ale na dłuższą metę zamiana przewodu 2,5 na jakiś 0,5 czy 0,35 nie wchodzi w grę bo może skończyć się pożarem auta. Jeżeli faktycznie nie znajdziesz w aucie tego 2,5 przewodu to będziesz musiał sobie dołożyć tą masę - powinna być wzięta z punktu masy w konsoli centralnej czyli gdzieś za tymi wszystkimi jednostkami ale jak weźmiesz z innego łatwiej dostępnego punktu to się nic nie stanie.
audico Opublikowano 5 Sierpnia Autor Opublikowano 5 Sierpnia (edytowane) RaThek dziękuję za szybką i treściwą odpowiedź. Nie mogłem wcześniej się zająć tym tematem i dopiero teraz piszę. Tak jak napisałeś sprawdziłem te dwa brązowe kabelki i jeden miał przejście do pinu 8 we wtyczce podłączanej do panelu sterowania. Dalej nie wiem gdzie ma być podłączony ten drugi cienki brązowy przewód. Masa się "odnalazła" i tak jak pisałeś ma grubość 2,5, pociągnięta była do punktu masy w konsoli centralnej (są dwa, po jednym z lewej i prawej strony tunelu środkowego, już teraz nie pamiętam ale wydaje mi się, że był po prawej stronie ). Następny problem to cztery pozostałe kable w czarnych otulinach oraz kable przy kostce niebieskiej i zielonej. W mojej wiązce oprócz tych czterech przewodów w otulinach i tego jednego brązowego to już nie mam nic. Poniżej załączam zdjęcia tych kabli. Przepraszam za ilość zdjęć ale musiałem 🙂 Edytowane 5 Sierpnia przez audico
audico Opublikowano 6 Sierpnia Autor Opublikowano 6 Sierpnia (edytowane) Nie chciałem edytować, że by temat był bardziej przejrzysty dlatego piszę nowy post pod swoim. Co do tej pory ustaliłem. Został mi jeden cienki brązowy przewód z tych wszystkich "luźnych" i kolorowych (nie wiem gdzie go podłączyć) Oraz cztery przewody w czarnej otulinie (zdjęcia niżej) - jeden z nich jest do niebieskiej wtyczki (GPS) Najgrubszy z nich w którym biegną cztery przewody w kolorach żółty, czarny, siwy i zielony trzeba prawdopodobnie połączyć z żółta wtyczką w czytniku. Problem jest tylko taki, że w zakupionej żółtej wtyczce są cztery kable ale w kolorach zielony, brązowy, niebieski i pomarańczowy. Jak to ze sobą połączyć??? Na koniec zostały mi dwa czarne przewody w otulinie z ekranowaniem. W jednym jest przewód w zielonej otulinie a w drugiej to samo ale w niebieskiej. Nie wiem gdzie te dwa przewody mają być połączone. Poniżej zamieszczam zdjęcia. Prośbę mam o pomoc w połączeniu tego we właściwe miejsca, żeby radio i wyświetlacz ożył. Ps. siwą wtyczkę mam z wiązki z pod kokpitu. Bonusowe pytanie: Czy mogę kupić nowszy czytnik do auta, gdyż miałem z numerem 8R1035666B a chciałbym na przykład 8R1035666E lub F? Edytowane 6 Sierpnia przez audico
Rekomendowane odpowiedzi