Micia Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Witam przychodzę z problemem ubywającego płynu chłodniczego w a4 b6 1.9tdi. Płyn ucieka tylko do poziomu minimum i dalej już nie, było podejrzenie korka od zbiorniczka, lecz korek został wymieniony i płyn dalej ubywa, został też zrobiony test na UPG i ciecz przez 15 minut nie zmieniła koloru. Nie ma masła pod korkiem oleju, auto nie kopci, ma moc i nie przegrzewa się. Ostatnio zauważyłem, że pod zbiorniczkiem jest mokro i najprawdopodobniej tamtędy ucieka, myślałem, że zbiorniczek jest dziurawy, zdjąłem go i wszystko było okej, a płyn ucieka przez taki otwór na dole zbiornika (to chyba jakiś zawór upustowy) Jedna osoba powiedziała mi, że tworzy się za duże ciśnienie w układzie chłodniczym i dlatego tamtędy wywala płyn, tylko dlaczego robi się za duże ciśnienie? Macie jakieś pomysły, może to być jednak uszczelka?
Alduric Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia To że test UPG Ci wyszedł negatywny nie znaczy że jest z nią ok, a twoje objawy sugerują że uszczelka przepuszcza powietrze powodując nadwyżkę ciśnienia.
Micia Opublikowano 8 Sierpnia Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2 minuty temu, Alduric napisał(a): To że test UPG Ci wyszedł negatywny nie znaczy że jest z nią ok, a twoje objawy sugerują że uszczelka przepuszcza powietrze powodując nadwyżkę ciśnienia. Właśnie czytałem też tu na forum i jakiś kolega miał taki sam problem i okazało się, że to uszczelka, ale gdyby to była uszczelka to nie było by żadnych innych objawów? Nie kopcił by na biało, nie robiło by się masło, nie bulgotało by w zbiorniczku przy od kręconym korku na zapalonym silniku?
Alduric Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia Jak zacznie puszczać dalej, to będzie. Za tydzień, miesiąc, rok.
Rekomendowane odpowiedzi