Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wyciek płynu chłodniczego w A4 B8 3.2 FSI CALA

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Uksz_,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

od jakiegoś czasu zaczęło ubywać mi płynu chłodniczego w zbiorniczku. W miesiąc musiałem dolać około 1l. Na przestrzeni ostatnich kilku dni problem się nasilił, więc zacząłem szukać pod maską przyczyny. Ściągnąłem przednią, małą plastikową osłonę silnika i zauważyłem, że pod kolektorem ssący, dokładnie na bloku silnika jest kałuża płynu chłodniczego. Pytanie brzmi co będzie prawdopodobnie do wymiany? Termostat, węże? Nie wiem co jeszcze się tam znajduje. Jak rozumiem kolektor na pewno będzie musiał być zdemontowany. Przy okazji takiej operacji co jeszcze warto sprawdzić/wymienić? Sam raczej się z tym nie będę bawił, natomiast chciałbym ewentualnie zakomunikować mechanikowi co przy okazji mógłby dodatkowo zrobić.

No i na koniec, mniej więcej jakie mogą być koszta robocizny w przypadku demontażu kolektora? Z góry dzięki za opinie i sugestie ;)

• Rozwiązanie
Opublikowano

Dla potomnych, okazało się, że pęknięta była rurka, która wchodzi do termostatu. Kolektor do zdjęcia, test szczelności i wszystko działa, wycieku brak. Temat do zamknięcia.