Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakiej średnicy downpipe do A4 B8 3.0TDI?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój DPF się kończy. Plan prosty - kastracja całej ekologii ale tu pojawia się pytanie... Jakiej średnicy downpipe? Dostępny jest 2,5" lub 2,75" lub 3"... Cenowo różnice są marginalne - kwestia wyboru. Auto A4B8 Allroad CCWA na razie seria ale w planach chips na ~300KM, wydech zostaje seria, IC na razie też... Jakie za i przeciw większych/mniejszych?

Prawdopodobnie DP będzie stąd : opcja z osłoną termiczną

BAQ-GARAGE.PL

Element łączący turbo z dalszą częścią układu wydechowego. Montowany jest zamiast katalizatora/filtra DPF. Pozwala odetchnąć turbinie, która znacznie szybciej reaguje po jego montażu.
PS Przekopałem forum i znalazłem mnóstwo wzmianek odnośnie średnicy DP do 1.8t ale nic do diesla :( 
Tuner twierdzi bierz 3" nie zaszkodzi. A jak kiedys bedzie apetyt na wiecej mocy to bedzie zapas na srednicy...
Wiec jesli nie bedzie negatywnego odzewu gdzies do konca weekendu to wjezdza DP 3" :) Troche sie zastanawiam czy nie za bardzo rozprezy wydech za turbina ale czy to ma znaczenie w TDI?
Opublikowano

Ja pakowałem do 1.9TDI DP 3" i śmigało elegancko 🙌 

Opublikowano

Niestety do 3.0 nie przewiduje się większych niż 3 cale :D Myślę, że i tak przepływ będzie milion razy większy niż przez kata i DPF...

• Lubię to 1