Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie działają dwa gniazda 12V w A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od kilku dni jestem posiadaczem audi A4 B8 2009 sedan. Lubię jak w samochodzie każda pierdoła działa, dlatego zastanawia mnie czemu gniazdo 12V w podłokietniku i to gniazdo z tyłu nie działa. Czy możliwe jest, że gniazda te były montowane, ale nie podłączane? Zapalniczka (ta pod panelem klimy) działa bez problemu. W bagażniku również nie ma problemu.

Zauważyłem, że brakuje bezpieczników, które powinny odpowiadać za te dwa niedziałające gniazda. Gdyby brakowało tylko bezpieczników, to nie byłby problem. Niestety w miejscu w którym powinny być te bezpieczniki, brakuje pinów. Tak, jakby ktoś kiedyś próbował przełączyć te gniazdka na inną listwę (chyba żeby gniazdka działały bez zapłonu).

O ile elektrykiem nie jestem, to miernikiem udało mi się dojść do tego, że w niedziałających gniazdkach nie ma nawet masy. 

Stąd też ponawiam moje pytanie.. Czy możliwe jest, że te gniazdka fabrycznie nie są nawet podłączone? Dopiero jutro będę mógł troszkę rozbebeszyć tunel środkowy, ale zanim to zrobię wolę się trochę rozeznać w temacie. Nie zdziwiłoby mnie to, gdyby te gniazdka tam były tylko dla picu tak samo jak to jest z systemem telefonu. Przyciski i obsługa telefonów niby jest, ale żeby telefon podłączyć to już się nie da (2g high bez ami)

Opublikowano
53 minuty temu, AlanOGLL napisał(a):

Czy możliwe jest, że te gniazdka fabrycznie nie są nawet podłączone?

Nie jest.

Zamiast rozbebeszać i rwać tunel, kup wyjmak do gniazd 12V, wyciągnij je, i będziesz widział czy są przy nich wiązki.

Opublikowano
W dniu 18.09.2024 o 09:13, Muskel1 napisał(a):

kup wyjmak do gniazd 12V, wyciągnij je, i będziesz widział czy są przy nich wiązki.

Pierwsze słyszę o tego typu "wyjmakach" :D

Chodzi o coś takiego?
https://allegro.pl/oferta/narzedzie-do-usuwania-gniazda-zapalniczki-56457-16019426890

Znalazłem jeszcze coś bardziej z prawdziwego zdarzenia, ale nie dam tyle kasy za to :D 

https://monte24.eu/motoryzacja/narzedzia-specjalne-do-pojazdow-osobowych/elektryka/narzedzia-do-demontazu-i-montazu/16638,narzedzie-do-demontazu-gniazda-zapalniczki-bgs?

Ewentualnie spróbuję je wyciągnąć delikatnie płaskim śrubokrętem.

Opublikowano

Udało mi się wyjąć tylne gniazdo i niestety ktoś tutaj był 😕 

Nie mam pojęcia co autor miał na myśli odłączając to gniazdko, ale zastanawiam się czy nie jest to związane z wejściem aux w tym samochodzie. Może fabrycznie tego wejścia nie było i ktoś zamiast ciągnąć kabel po prostu podłączył się pod zapalniczkę?

3b2d642d-f63d-4f81-811e-fb69b452bc3c.thumb.png.b118720f876450b0d71d66f34692d8a2.png

Na czerwono zaznaczyłem wejście AUX. Na biało oznaczyłem przecięty przewód. Od czego? Ciężko stwierdzić.

Niebieskim kolorem oznaczyłem wtyczkę, która nie jest do niczego podłączona (może to tutaj powinno być podpięte gniazdo 12V). Co ciekawe jest też druga odłączona wtyczka. Na zdjęciu widać ją pod gniazdem AUX. Może do tej wtyczki powinno być podpięte gniazdo w podłokietniku?

Ciężko mi znaleźć cokolwiek na ten temat. Jeszcze za czasów a4 b6 znalazłem kiedyś stronkę z wszystkimi numerami każdej części. W przypadku B8 nie umiem takowej strony znaleźć :(

@Edit

Jednak coś znalazłem

17267309180378365660583892731494.thumb.png.ef571696347b1451e43bddf23f3a9aff.png

Dużo mi to nie daje. Mogę dodać jedynie, że nie działają mi gniazda 5 i 9

17267309685981982077117287738565.thumb.png.f11846483e3a307698a6ecb2aee3f8d2.png

zerknąłem jeszcze tutaj i za gniazda 12V odpowiadają numery 6 i 20

Opublikowano

Gniazda zapalniczki mają dużą biała wtyczkę jak na poniższym filmiku. U Ciebie nigdzie takiej tam nie widzę.

Opublikowano (edytowane)

No i właśnie o to chodzi. Czemu ktoś mógłby odłączać to gniazdo? Wychodzi na to, że bez rozbierania całego tunelu się nie obejdzie. Dokąd powinna prowadzić ta biała wtyczka? Dlaczego dwie czarne wtyczki są luzem? Tyle pytań tak mało odpowiedzi... 😬

Będę myślał, kombinował. Może w międzyczasie dołączy się do tematu jakaś mądra głowa. Mimo wszystko dzięki za chęć pomocy

Edytowane przez AlanOGLL
Opublikowano

Originalnie tylne gniazdo 12V to gniazdo U18 i ma następujące przewody:
przewód biało zielony 1.5 mm² - zasilanie z bezpiecznika
przewód brązowy 1.5 mm² - masa
przewód szaro niebieski 0.35 mm² - podświetlanie.

Screenshot(434).png.12706c1de517abce2077aa2386e84877.png

Nie widzę aby tam były gdzieś takie przewody u Ciebie.

Na dole masz opis gniazd.

Montageübersicht - Zigarettenanzünder, 12-Volt-Steckdose.pdf

Opublikowano

Myślę, że ktoś uciął wtyczkę, która powinna być wpięta do tego gniazda po lewej stronie konsoli, które jest u Ciebie puste, a przewody puścił do góry (pewnie do gniazda AUX?)

Tak mi to przynajmniej wyglą na poniższym zdjęciu, jakby właśnie przewody o tych samych kolorach były wpięte w to u Ciebie puste gniazo.

Screenshot_20240919_114046_WhatsApp.jpg