Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z klimatyzacją w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakiegoś czasu, zacząłem mieć problem z działaniem klimatyzacji (działała wyrywkowo, raz chłodziła, raz słabo chłodziła, częściej w ogóle nie działała) oraz ogrzewania (ostatnie dni - spadek temperatur, ogrzewanie ustawione na 24 - nic, trzeba siedzieć ciepło ubranym).

Pacjent: A4 B9 2019 2.0 TFSI 252KM CYMC z USA.

Auto było uszkodzone w lewy przód - może to będzie istotne. Wymieniana była zaraz na początku sprężarka klimy, wszystko działało ok przez 3 lata.

Zastanawiam się czy to może być fizyczny problem czy coś z elektryką. Od jakiegoś czasu (początek tego roku) pojawiają mi się informacje o problemie z akumulatorem (wymieniany na nowy Varty 2 lata temu) + dodatkowo błędy o problemie ze wspomaganiem. Błędy giną momentalnie po tym jak się pokażą.

W załączniku pełny auto-scan. Macie może jakieś sugestie gdzie warto zacząć szukać?

Dziękuję z góry i pozdrawiam.

IMG_2189.jpeg

Log.txt

Rozwiązane przez Muskel1

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Myślę, że głównym problemem jest tutaj błąd w sterowniku Gateway.

Screenshot(437).png.56819a7ab1b1bb769852f184bed57e0c.png

Sprawdź wiązki i urządzenie do rejestracji napięcia znajdujące się na klemie minusowej akumulatora. Być może tam coś nie łączy lub urządzenie to ma usterkę.

Co do wspomagania masz tam błąd za niskiego napięcia i zarejestrowało na zacisku 30 tylko 9,11 V dlatego wywala błąd.

Screenshot(438).png.b8ff0510f6f696b332fcf94d05c37af7.png

Może mieć to związek z tym górnym błędem w sterowniku Gateway.

Opublikowano
  • Autor

Hej Muskel1, bardzo dziękuję za sugestie. Winnym błędów w VCDS okazała się... poluzowana klema minusowa - co przeoczyłem na początku diagnostyki, za co przepraszam. Nie wywala już błędów odnośnie akumulatora i problemu ze wspomaganiem.

Ogrzewanie i klimatyzacja nadal się nie załącza, auto-scan jest czysty z błędów... czy to możliwe, żeby nic nie raportowało o tym?

Dzięki i pozdro.

Opublikowano

Musisz sprawdzić w rozszerzonych blokach pomiarowych jakie masz  ciśnienie czynnika w układzie klimy oraz czy  kompresor klimy się załącza.

Co do ogrzewania to przeprowadziłbym nastawy podstawowe silniczków klap. Może któraś się zawiesiła. Co prawda powinien być wtedy zapisany błąd w sterowniku klimy, ale zaszkodzić nie zaszkodzi. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Nastawy wykonane - brak zmian.

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia - jakiś czas temu wymieniano mi kompleksowo wszystkie filtry, w tym filtr kabinowy - czy on, niepoprawnie zamontowany, może blokować w jakiś sposób nagrzewnice?

Pamiętam też, że majster podczas wymiany wspomniał, że poprzedni był źle założył i dziwił się, że mi szyby nie parowały....

Edytowane przez binkz

Opublikowano
  • Rozwiązanie
4 minuty temu, binkz napisał(a):

czy on, niepoprawnie zamontowany, może blokować w jakiś sposób nagrzewnice?

Raczej nie. Odwrotnie założony filtr może częściuwo ograniczyć przepływ powietrza ale nie eliminuje tylko ciepłego powietrza, gdyż siedzi on przed wszystkimi klapami na samy początku. Skoro u Ciebie dmuch tylko zimnym powietrzem tooznacza, że dmuchawa tłoczy powietrze do wewnątrz.

Opublikowano
  • Autor

Hej, wstawiłem auto do elektromechanika. Problem z ogrzewaniem rozwiązany, uszkodzony był elektrozawór, nie było widać nic w błędach, bo on tego nie raportuje. Wymieniony na nowy - problem znikł.

Jeżeli chodzi o klimatyzację - sprężarka już nie wyrabia. Czeka mnie wymiana.

Dziękuję Muskel1 za pomoc. Pozdrawiam!