Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bezpieczniki i przekaźniki w podstopnicy Audi A5 8T

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Muskel1,

Rekomendowane odpowiedzi

• Rozwiązanie
Opublikowano

Przyjrzałem się na schemacie i zarówno zawór kompresora klimy, jak i zawór od wspomagania, zasilane są z BCM1 z tej samej czarnej 17-to pinowej wtyczki T17l, więc może to jakiś trop.

Sterownik do prawgo LED to czerwona wtyczka T17n.

Screenshot (443).png

Screenshot (442).png

Screenshot (445).png

Opublikowano
W dniu 27.09.2024 o 19:52, Muskel1 napisał(a):

BCM1 jest odpowiedzialny min.za przednie lampy. W sumie wszystkie sterowniki są ze sobą połączone poprzez magistralę CAN, także BCM1 oraz serwo.

Miales racje troche wody sie dostalo do dolnej czesci sterownika,postaram sie przeczyscic i wysuszyc, potem kontakt spray'em (raczej nic nie da ale warto sprobowac). Mam juz goscia z okolicy co mi zrobi ewentualnie wymiane z kodowaniem.

Opublikowano

Wykonaj sobie pełny auto-scan VCDSem przed wymianą, zapisze Ci wtedy na scanie aktualne kodowania.  Po wymianie je tylko wkleisz i ściągniesz ochronę komponentu. 

Opublikowano

To moge to zrobic samemu? Bo mam vcds, czy zostanie i tak ochrona komponentu bez ktorej nie odpale auta jesli dobrze rozumiem bo trzeba przypisac kluczyk?

Opublikowano

Auto-scan możesz sam wykonać VCDSem. Ochrony komponentu tym nie ściągniesz, ale niema ona w przypadku BCM1 nic do odpalania. Zezwolenie startu znajduje się w BCM2 i gdybyś ten sterownik wymieniał, musiałbyś przyuczać kluczyki.

W przypadku BCM1 sciągasz tylko ochronę. Ochrona komponentu w tym przypadku ogranicza tylko pewne funkcje i nie wszystko działa jak należy.

Opublikowano

Hm dobrze wiedzieć polecasz kogoś ze świetokrzyskiego do tego? Moj elektronik powiedział 400zł za to

Opublikowano

Nie polecę nikogo, bo nie mieszkam w PL😉

Opublikowano (edytowane)

Ok więc, wyczyściłem jak się dało,kontakt spray w razie w na koniec i na miejsce gdzie była woda. Podłączam na gotowo, odpalam i od razu pozytyw bo kierownica tak lekko chodzi jak nigdy, nie to co wcześniej,chyba było 50% wspomagania a jazda wolną prędkością to była męka. Odniosłem wrażenie ze chodzi o wiele lżej wspomaganie niż wcześniej przed tą usterką ale może to placebo. Led działa, wspomaganiedziała, klima chodzi.

Powracają tylko takie błędy:
Adres 07: Jed.obsługi/wskaź.        Plik etykiet: 8T0-035-7xx-07-H.clb
Znaleziono 1 błąd:
00003 - Sterownik 
            005 - Brak lub niepoprawne nastawy podstawowe / adaptacja
Adres 08: Klimatyzacja (J255)       Plik etykiet:. 8Tx-820-043-3Z.clb
Znaleziono 1 błąd:
01206 - Sygnał przedziału czasu wyłączenia zapłonu 
            008 - Niezrozumiały sygnał

Co do 1 to ponoć od złego kasowania inspekcji serwisowej?
2 nie mam pojęcia, klima działa więc uznaje problem za rozwiązanie.
Dzięki wielki za naprowadzenie i pomoc @Muskel1

Edytowane przez Janasekk
  • Lubię to 1