Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dym czy para wodna z wydechu Audi A4 B5 1.6?

DarasXX
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Alduric,

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim! 

Być może pytanie wyda się głupie ale jestem świeżym posiadaczem pierwszego samochodu, dotychczas z samochodami miałem wspólnego tyle że pograłem w gry jakieś typu need for speed :D i tak wyglądała moja styczność z mechaniką i samochodami 😛. Zdaję sobie sprawę również z pewnych zjawisk jak parowanie wody itp. czy też sam fakt że w zimniejsze dni spaliny są bardziej widoczne.

Niemniej jednak męczy mnie to bo:

Odpalam samochód o 8:00 dziś gdzie temperatura na dworze to 10-12C i nic niby nie dymi itp. Jadę 3-5 KM i widzę że jest coś jak dymek i zastanawiam się czy:

Wydech w którym skondensowała się para wodna wywala ją teraz czy to nie para a dym? Jak przygazuje to nic nie leci i po kilku przygazowaniach na postoju gdy puszczę nogę z gazu i wyjdę to z wydechu ledwo widać takie jak para obłoczki które nie kłębią się a znikają, dodam że w lusterkach nic nie widać jak w przypadku typowego białego dymu, nie ma obłoków. Wolę zapytać profilaktycznie bo znane mi jest zjawisko osadzania się wody w wydechu, która jest wywalana poprzez nagrzanie się całego układu w postaci pary wraz ze spalinami, ale ja to nie potrafię odróżnić tego czy to para czy dym zwiastujący coś gorszego 😕 Może ktoś odniesie się do tego. 

1728461672370.jpg

wideo poniżej

https://streamable.com/07gx86

Godzinę temu, Alduric napisał(a):

Zrób chemią test upg, jak wyjdzie negatywny to woda.

No ok ale jak tylko woda w samym wydechu się zbiera poprzez różnicę temperatur to nie będzie wynik mylący? Bo rozumiem że pozytywny wyjdzie jak uszczelka itp. walnięte bedzie a jak sama para nieszkodliwa to negatywny tak?

Edytowane przez DarasXX

Ja mam dokładnie to samo przy takich temperaturach, ale po przejechaniu kilkunastu km już niemal tego nie widać.Według mnie to jest tylko para wodna,ale zrobienie testu upg nie zaszkodzi

Nie zmieniło koloru i co więcej po południu już nie kopci parą, więc jednak okazuje się że to para z wydechu a nie dym ;) to już mnie uspokoiło :P wlałem za dużo tego niebieskiego płynu ale przyda się na przyszłość :)

• Lubię to 1

No to zostaje cieszyć się i jeździć :D,ja od siebie tylko dodam że jakoś rok temu też robiłem ten test ,bo też  wtedy nie miałem pewności czy to dym czy para wodna

Mi się wlało tego więcej niż zalecane 2ml ale to chyba nie ma wpływu większego. Grunt ze śmiga a zimą większość samochodów puszcza parę, przynajmniej te starsze i diesle co zaobserwowałem. U teściowej przy tym teście primera zassała ten płyn do chłodnicy przy wyłączeniu silnika, łakoma bestia XD

• Lubię to 1