Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dymienie i zacinanie się zmiennej geometrii na zimnym silniku w Audi A4 B6 1.9 TDI AVF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie wiem o co chodzi, czy jest możliwość żeby przy zmianie paska rozrządu przestawić rozrząd o jeden ząbek tak, aby silnik działał tylko korekty w grupie 23 na wolnych obrotach cylinder 1 i 3 były za wysokie, a na 3000 mieszczą się w normie. Założony jest nowy EGR, nowy N18 i N75, pompowtryskiwacze mają 4000 km po regeneracji (zregenerowane, korekty były ok.), nowy przepływomierz.

Czy może jest możliwość, że same się rozregulowały ?

Z ciepłym silnikiem nie ma żadnego problemu. Zmienną geometrię w ciągu 2 lat czyściłem 3 razy i zawsze problem powraca.

Jak go przegoniłem, to 3 dni był spokój. 

1.9 TDI AVF.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Opublikowano
11 godzin temu, acer0666 napisał(a):

Witam.

Nie wiem o co chodzi, czy jest możliwość żeby przy zmianie paska rozrządu przestawić rozrząd o jeden ząbek tak, aby silnik działał tylko korekty w grupie 23 na wolnych obrotach cylinder 1 i 3 były za wysokie, a na 3000 mieszczą się w normie. Założony jest nowy EGR, nowy N18 i N75, pompowtryskiwacze mają 4000 km po regeneracji (zregenerowane, korekty były ok.), nowy przepływomierz.

Czy może jest możliwość, że same się rozregulowały ?

Z ciepłym silnikiem nie ma żadnego problemu. Zmienną geometrię w ciągu 2 lat czyściłem 3 razy i zawsze problem powraca.

Jak go przegoniłem, to 3 dni był spokój. 

1.9 TDI AVF.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Witam wszystko możliwe wałek rozrządu sprawdzony przy regeneracji pompowtryskiwaczy ? 

Opublikowano

A co w gr 13? Bo tylko jedna grupw pokazałeś.

Bip wygląda średnio bo przy dobrze zregenerowanych i prawidłowo zamontowanych powinno być ok 0. Dopuszczalne jest zdaje się - +30 przy 3 tys.

Edytowane przez Pieterb

Opublikowano
  • Autor

W grupie 13 wszystko dobrze tam jest około +/- 0,7mg/H dopuszczalne 2.8 mg/H. Grupa 18 też jest dobrze. Rok temu gdy robione były pompowtryskiwacze po włożeniu zregenerowanych wszystkie grupy były dobre. Miesiąc temu miałem wymieniany zimering na wałku rozrządu i przy okazji pasek. Nie sprawdzałem przed wymianą paska jak wygląda grupa 23. I teraz nie wiem gdzie jest błąd, czy same pompowtryskiwacze się rozregulowały, czy mechanik źle pasek założył. Synchronizacja rozrządu jest na 0.0 

Wałek rozrządu jest dobry.

Opublikowano
  • Autor
Opublikowano
  • Autor

Jeszcze jedno pytanie. Czy dawki na wolnych obrotach jakie mam w grupie 23 maga być przyczyną szybko brudzącej się zmiennej geometrii.

Zastanawiam się dlaczego w grupie 23 przy 3000 obr. jest w normie, a na wolnych są za wysokie dawki. Przed regeneracja było odwrotnie. Mam jeszcze logi 23 grupy po regeneracji.

LOG-01-003-011-023.CSV

Edytowane przez acer0666

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam

Jeśli chodzi o zacinanie się zmiennej geometrii, kopcenie na czarno i brak mocy, to turbina jest po regeneracji i wszystko jest już dobrze. Z tego co mi powiedziano to olej przedostawał się do zmiennej geometrii i mieszając się z sadzą powodował zalepianie łopatek co utrudniało ich poruszanie.

Jedynie co mnie jeszcze męczy to VAG grupa 23. Nie mam pojęcia co z tym robić. Dlaczego na wolnych obrotach jest źle, a na wysokich mieści się w normie. Czy można z tym jeździć.