Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Koszty eksploatacji Audi Q7 3.0 TDI

kojot1982

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Zastanawiam się nad zakupem Q7 z 2021 roku 3.0 Diesel 231 km i chciałem się zapytać, czy ktoś może się orientuje jakie sa potencjalne koszty przeglądów wymiany oleju itp? jaka jest cena wymiany rozrządu oraz jakie są "najczęstsze" lub najdroższe naprawy?  Dzięki za pomoc 

Jak już kupować 3.0 TDI to ten mocniejszy silnik.

231 KM w takiej ciężkiej krowie to trochę mało. Koszty eksploatacji i naprawy są równie wysokie jak w przypadku mocniejszej jednostki więc moim zdaniem płacisz tyle samo, a masz mniej z tego.

Silnik, o którym piszesz, to silnik generacji VW EA897evo2 i jeżeli go nie poprawili w porównaniu do wcześniejszych generacji, to do znanych usterek można z pewnością zaliczyć nieszczelność płynu chłodniczego między głowicami czyli w "V" oraz jak już od lat w każdym V6 na łańcuchu, rozrząd.

Miałem A4 3.0 TDI B 8.5 z silnikiem z generacji VW EA896G2, obecnie mam B9 3.0 TDI z silnikiem z generacji VW EA897evo w obu przypadkach występowała nieszczelność w "V" i musiałem oddać do warsztatu, więc jeżeli nic w evo2 nie poprawili (a wątpię że tak jest, bo w tym silniku nadal stosują ten nieszczęsny zawór, który jest przyczyną), to i tam możesz się z tym liczyć.

Koszt naprawy nieszczelności w B8 wynosił w 2018r. 972€.

Koszt naprawy nieszczelności w B9 wynosił w tym roku 1454€. Obie naprawy w ASO w Niemczech.

Rozrząd w B8 wymieniałem w ramach rękojmi w 2015r. w także w DE w wolnym warsztacie i kosztowało to wtedy 2500€. W dzisiejczych czasach nie wiem czy się w 3000€ zmieścisz.

Inspekcja wraz z wymiana oleju kosztowała mnie w tamtym roku w B9 475€, w 2022r.=560€, w 2021r.=646€. Też wszystko zlecone w ASO

W listopadzie jadę na tegoroczną inspekcję z wymiana oleju, więc dopiero będę wiedział ile wyjdzie.

Edytowane przez Muskel1