tijaz Opublikowano 5 Listopada Opublikowano 5 Listopada Witam, od jakiegoś czasu mam taki problem, że samochód odpala bardzo niepewnie i długo na rozgrzanym silniku (np. po zgaszeniu go na 5 minut, ale problem potrafi pojawić się nawet i godzinę po fakcie). Najczęstszy scenariusz jest taki, że A4-ka pięknie odpala nawet w zimne dni po całej nocy od strzała, jadę, rozgrzewa się do docelowej temperatury, przyjeżdżam, gaszę i następnie wracam ze stacji/sklepu i występuje taki problem jak na filmiku. Po odpaleniu tuż po zgaszeniu wszystko jest okej. Tak samo po tym ciężkim odpaleniu każde następne jest już okej o ile nie minie trochę czasu. Problem nasilił się teraz, kiedy jest chłodniej, ale potrafił wystąpić (rzadziej) kiedy było ciepło. Przez wakacje zdarzyło się to tylko dwa razy. Obecnie prawie codziennie. Z tego co wyczytałem może to być czujnik temperatury (choć ten był zmieniany na początku roku), czujnik położenia wału, albo ktoś zasugerował problemy z instalacją lpg. Wczoraj spróbowałem kilka minut przed zgaszeniem przełączyć na benzynę, ale było to samo. Ten sam problem zdarzał się przed montażem LPG, ale znacznie rzadziej (raz na miesiąc). Sam silnik chodzi równo i w czasie jazdy nie sprawia żadnych problemów. W razie czego mam pożyczony kabel diagnostyczny i mogę zrobić jakieś screeny lub pomiary z vcds'a. Nie mam aż tak dużej wiedzy o mechanice więc proszę was o wyrozumiałość, bo niestety lokalnym mechanikom kompletnie już nie ufam po ostatniej "pseudo-robocie", więc muszę sam się douczyć Rozrusznik był wymieniony rok temu wraz z akumulatorem, ale tutaj to pewnie nie ich wina. Zdarza się, że muszę kręcić jeszcze dłużej niż na filmie, ale generalnie za każdym razem odpali jak go przytrzymam. przewaga-dzieki-technice.mp4
przem8 Opublikowano 5 Listopada Opublikowano 5 Listopada Żeby wykluczyć lpg to musiałbyś zakręcić zawór w butli albo odpiąć elektrozawor przy reduktorze i wypalić go z przewodow aż zgaśnie. Może jest problem z ciśnieniem paliwa.
Rekomendowane odpowiedzi